Surdejsrugbrød med rugkerner

Groft fuldkornsrugbrød med surdej og skårne rugkerner.

2 rugbrød

Ingredienser

5 dl surdej
1,5 kg groft rugmel
1,5 l lunkent vand
6 spsk havsalt
1 kg skårne rugkerner
2 dl lunkent vand

Pensling

1 dl vand
1 spsk kartoffelmel

Desuden 2 store rugbrødsforme

Sådan gør du:

Rør surdej, groft rugmel, lunkent vand og havsalt sammen i en skål. Læg et fugtigt klæde eller husholdningsfilm over skålen med dejen og stil den til hævning et lunt sted i mindst 12 timer. Ælt skårne rugkerner og 2 dl vand i dejen og rør grundigt, gerne på røremaskine. Dejen er ret våd. Husk at tage en klump fra til surdej, som bruges næste gang, du bager brød. Smør to store rugbrødsforme med smør, eller fór dem med bagepapir. Kom dejen i og klem den grundigt ned i formene. Glat overfladen og prik den tæt med en gaffel. Læg et fugtigt klæde over og lad brødene hæve lunt i 4-5 timer. Bag brødene i cirka 1 ½ time ved 175˚. Sluk ovnen. Tag brødene ud og pensl dem rigeligt med en blanding af 1 dl vand og 1 spsk kartoffelmel. Stil brødene tilbage i den slukkede ovn i 45 minutter. Lad dem køle af i ovnen. Når de er helt kolde pakkes de i et tørt viskestykke og derefter i en plasticpose, som opbevares i køleskabet. Vent med at spise af brødet til dagen efter.

TIP

Surdejen kan gemmes længe i køleskab, men er bedst inden for en uge. Hvis den bliver gammel, kan det være godt at friske den op med lidt mel og vand. Stil den herefter på køkkenbordet natten over.

Stil brødene tilbage i den slukkede ovn i 45 minutter. Lad dem køle af i ovnen. Når de er helt kolde pakkes de i et tørt viskestykke og derefter i en plasticpose, som opbevares i køleskabet. Vent med at spise af brødet til dagen efter.

Opskriften er lavet i samarbejde med Fuglebjerggård