Sænk klimabelastningen via økologisamarbejde

Økologisk Landsforening tager klimaforandringerne alvorligt og arbejder målrettet på at mindske det økologiske landbrugs klimabelastning.

Landmænd i Vesthimmerland og Vejle Kommune har via klimahandlingsplaner fået kontante råd til at lette klimaaftrykket fra deres produktioner. Nu kan kommunerne komme med et klimaprodukt og ikke kun kontrol. Læs artiklen fra magasinet Løft Verdensmålene, og mød et ansigt fra Økologisk Landsforening, der kan hjælpe din kommune med at fremme klimaomstillingen.

Økologisk Landsforening foreslår:

Brug økologiens klimahandlingsplaner til at sænke kommunens klimabelastning og styrke den cirkulære økonomi.

Danske økologer er blandt Europas bedste, når det kommer til at producere mad med et lavt klimaaftryk, men der er stadig meget, som kan forbedres. Økologisk Landsforening har løbende projekter kørende med fokus på klimavenlige løsninger og samarbejder bl.a. med Vejle Kommune og Vesthimmerlands Kommune. Kommunernes landmænd får tilbud om at få udarbejdet en klimahandlingsplan eller bæredygtighedsanalyse for bedrifterne samt efterfølgende deltage i ’Klimaskoler’. Et tiltag, som DR netop har skrevet omSe her hvad en klimahandlingsplan er.

Vejle Kommune betragter samarbejdet med Økologisk Landsforening som et konkret indspil til kommunens klima- og miljøpolitik.

- Vi er altid interesseret i at deltage i nye projekter, som kan gavne klima og natur. Hvis klimahandlingsplaner på samme tid kan optimere landmandens drift, er det et tiltag, vi gerne støtter og går aktivt ind i, siger Natur- og Miljøudvalgets formand Søren Peschardt.

Recirkulering gavner klimaet og økologi

Kommunerne står bogstaveligt talt med en del af økologiens fremtid i hænderne —nemlig de næringsstoffer i madaffald som skal tilbage til landbruget i en cirkulær økonomi. Lejre Kommune samarbejder med Økologisk Landsforening og lokale økologer om recirkulering af næringsstoffer fra byens have- og madaffald til økologisk landbrug. Det skaber basis for flere økologiske marker i kommunen og kan spare kommunen for penge til affaldshåndtering samt opnå kommunale mål om genanvendelse.

Klimaløsninger i økologi

Økologisk Landsforening har også udarbejdet et klimakatalog, som indeholder 40 klimatip, der skal sætte turbo på økologisk landbrugs bidrag til klimaløsninger og samtidig udvikle økologisk produktion i relation til natur, energi, sundere fødevarer og en frugtbar jord - på måder, som samtidig gavner klimaet. Klimastrategien kan læses her

Torben Bach er en af de landmænd, der med hjælp fra klimastrategiens handlingsplan har formået at sænke sin udledning af drivhusgasser. Læs hans historie her.

Det er dyrt ressourcemæssigt at producere kød, så når flere spiser grønsager og mindre mængder kød, bidrager en økologisk køkkenomlægning også positivt til en lavere CO2-udledning og en mere klimavenlig kost.  Et af de stærkeste klimatiltag i kommunerne er netop omlægningen til økologi, mindre spild, mere grønt og mindre kød i kommunale køkkener. Se mere her: Omlægning til økologi i kommunale køkkener.

For mere information om samarbejde om klima kontakt Peder Bligaard. For mere information om øget recirkulering og udnyttelse af kommunens affaldsstoffer i landbruget kontakt Anton Rasmussen.