Hveder

Billede og opskrift er fra Mejnerts Mølle

Ca. 16 stk.

Ingredienser

200 g mælk
40 g gær (20 g hvis dejen koldhæves)
2 æg
1 spsk sukker
450 g hvedemel type 00
1 tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
100 g stuetempereret smør
1 æg til pensling

Sådan gør du

Lun mælk, æg og sukker i en gryde til ca. 32 grader. Opløs gæren her i.
Bland hvedemel, salt og kardemomme i en skål. Smulder smørret i melblandingen med hænderne.
Tilsæt nu ca. halvdelen af melblandingen til mælk/ægge-blandingen i gryden og rør det godt sammen.
Den sidste halvdel af melblandingen drysses på borderet og dejen fra gryden vendes ud her på.
Ælt nu de to dele sammen til en ensartet dej.

Når dejens overflad er blank og ensartet, deles den i 16 lige store dele. Form dejene til boller på placer dem på en bageplade.
Bollerne skal stå tæt sammen, men lige præcis så langt fra hinanden, at de ikke har kontakt.
Dæk bollerne med et rent viskestykke og lad dem hæve i 45 min.
Bollerne pensles med æg og bages 12-15 minutter ved 180º varmluft.