Hvor høj økoprocent giver de forskellige varer?

Nedenfor er klassiske eksempler på varekøb i henholdsvis kantine, børneinstitution og stort køkken, der producerer døgnkost til ældre og syge.

Tallene giver et fingerpeg om, hvilke varer der giver højest økologiprocent. De først nævnte varegrupper er de, der typisk lægges om først.

Køkkenet kan selv vurdere om tallene er lidt for høje eller lidt for lave i forhold til netop deres køkken: F.eks. er der en særlig frugtordning i kantinen? Får børnene overhovedet tilbudt mælk? Køber køkkenet rå eller skrællede kartofler og mel i stedet for færdigt brød?

Hvis pengene til de økologiske varer skal findes inden for budgettet, skal køkkenet nødvendigvis igennem en forandringsproces, hvor forholdet mellem de forskellige varegrupper forskydes. Der skal arbejdes med madspild, mere sæson og håndarbejde, andre kødudskæringer eller mindre kød, grundig planlægning af økonomi, menuer og indkøb og mere samarbejde.

Kontakt en økologisk omlægningsrådgiver for at få professionel hjælp til processen - kontaktoplysninger findes her.

Priser pr. 2015

Kantine

Kantine, der serverer lidt morgenmad til få, frokost til hele flokken samt mødeforplejning.

 

KG i % KR i %
Drikkemælk, surmælksprodukter og mælk til madlavning 2 % 5 %
Brød, mel, gryn, ris, pasta 20 % 10 %
Grøntsager, frisk, frost, syltet 25 % 12 %
Frugt, most, marmelade 19 % 22 %
Kartofler 7 % 4 %
Kød, fisk, pålæg 22 % 51 %
Olie, smør, fedt 2 % 2 %
Ost 3 % 5 %
Æg 3 % 3 %
Saft, sodavand, øl, vin, spiritus 2 % 1 %
Kaffe, te 1 % 3 %
Diverse kolonial 2 % 4 %

  

Børneinstitution

Børneinstitution, der serverer morgenmad til få, og frokost og mellemmåltid til hele flokken.

 

KG i % KR i %
Drikkemælk, surmælksprodukter og mælk til madlavning 25 % 15 %
Brød, mel, gryn, ris, pasta 20 % 17 %
Grøntsager, frisk, syltet 20 % 16 %
Frugt, most, marmelade 19 % 22 %
Kartofler 7 % 4 %
Kød, fisk, pålæg 4 % 16 %
Olie, smør, fedt 1 % 2 %
Ost 1 % 2 %
Æg 1 % 1 %
Saft, sodavand, øl, vin, spiritus 0 % 0 %
Kaffe, te 0 % 0 %
Diverse kolonial 2 % 5 %

 

Mad til syge og ældre

F.eks. plejehjem, hospital eller madservice, der producerer døgnkost.

Der er taget udgangspunkt i mad til småtspisende

 

KG i % KR i %
Drikkemælk, surmælksprodukter og mælk til madlavning 25 % 10 %
Brød, mel, gryn, ris, pasta 12 % 7 %
Grøntsager, frisk, frost, syltet 12 % 7 %
Frugt, most, marmelade 7 % 6 %
Kartofler 10 % 4 %
Kød, fisk, pålæg 15 % 40 %
Olie, smør, fedt 3 % 4 %
Ost 4 % 7 %
Æg 2 % 2 %
Saft, sodavand, øl, vin, spiritus 6 % 4 %
Kaffe, te 1 % 3 %
Diverse kolonial 3 % 6 %

 

Tallene her er eksempler og kan ikke bruges som dokumentation til et økologisk spisemærke.

Konsulenterne Marianne Mollerup og Birte Brorson har lavet udregningerne for Økologisk Landsforening.