Kartoffelsuppe med sprød serranoskinke

Cremet kartoffelsuppe med krydderurteolie og sprød serranoskinke

Til 4 personer

Ingredienser

Koldpresset jomfruolivenolie
750 g kartofler
250 g porrer
5 skalotteløg
1½ l grøntsagsboullion
3-4 dl piskefløde
Flagesalt
Friskkværnet sort peber
Tynde skiver serranoskinke
Krydderurteolie
2 dl koldpresset jomfruolivenolie
Lidt flagesalt
En god håndfuld frisk basilikum
En god håndfuld friskhakket purløg

Sådan gør du

Skær kartofler, porrer og løg i tern. Steg det godt igennem i olie i en stor gryde. Hæld grøntsagsboullionen på og lad det koge, til kartoflerne er helt møre. Blend suppen jævn og ensartet med en stavblender. Tilsæt fløde efter smag. Lad suppen koge op, og smag den til med salt og peber.

Steg serranoskinken i hele skiver i lidt olie på en varm pande. Lad det afkøle på fedtsugende papir og bræk det i stykker.

Kom olivenolie, salt, basilikum og purløg i en foodprocessor. Kør, til du har en frisk, grøn krydderurteolie. Olien er skøn i supper, men kan også forstærkes med hvidløg og bruges til brød, grillede grøntsager, fisk eller kød. Kommer du lidt eddike i krydderurteolien, har du en skøn salatdressing.

Server  suppen  i  varme  tallerkener  med  krydderurteolie  og sprødstegt serranoskinke.