Medister med æblesauté og grønkålssalat

Til 4 personer

Ingredienser

Medister og æblesauté

  • 25 g hasselnøddekerner
  • 2 spsk smør
  • 400 g medister
  • 2-3 æbler
  • 1 løg
  • Salt og peber
  • Evt. lidt hakket persille

Grønkålssalat

  • 200 g grønkål
  • 1 granatæble
  • 2 æbler
  • 50 g ristede pinjekerner
  • 2 spsk friskpresset citronsaft
  • 2 spsk flydende honning
  • 3 spsk koldpresset olivenolie
  • Salt

Sådan gør du

Hak hasselnøddekernerne groft og rist dem på en pande, til de har taget lidt farve. Lad dem afkøle.

Varm en pande op, kom fedtstof på og steg medisteren ca. 10 min. på hver side ved svag varme.

Skær æblerne i kvarter, fjern kernehuset og skær hver kvarter ud i mindre både. Pil løget og skær det ud i tynde både. Steg løg, æblebåde og grofthakkede hasselnødder i smør på en pande i 3-4 min. Krydr med salt og peber. Drys evt. med lidt hakket persille.

Skyl grønkålen grundigt. Slyng den helt fri for vand og pluk bladene fra stænglerne. Form bladene til en stram bold på skærebrættet og skær meget tynde ”skiver” af bolden – på den måde bliver grønkålen let skåret i fine strimler. Det er vigtigt, at grønkålen skæres helt fint, ellers bliver den en tør og sej fornøjelse at spise.

Rids med en urtekniv gennem skindet på granatæblet, som hvis du skulle ”tegne” en streg hele vejen rundt om æblet. Vrik de to halvdele fra hinanden. Hold den ene halvdel med skærefladen ned på håndfladen og let spredte fingre. Bank kernerne ud af granatæblet med en grydeske, mens du holder det over en skål, så saften opsamles. Gør tilsvarende med den anden halvdel. Fjern de hvide hinder mellem kernerne, da hinderne er meget bitre.

Skær æblerne i kvarter og fjern kernehuset. Skær kvarterne i små tern. Rist pinjekernerne på en pande, til de tager farve, og lad dem afkøle i en lille skål. Pisk citronsaft, honning, olivenolie og lidt salt til en dressing. Husk at smage dressingen til sammen med lidt grønkål og æble, så du får det fulde smags- billede af salaten.

Kom den hakkede grønkål i en stor skål og bland dressingen godt rundt. Bland granatæblekerner og æbletern i salaten. Drys pinjekernerne over salaten lige før servering.

 

Inspiration, viden og opskrifter til en rigtig økologisk jul