Sprængt og kogt oksetunge

Sprængt oksetunge

  • 1 kg tunge

Saltlage:

  • 20 g sukker
    60 g salt
    1 l vand

 

Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag.

Kog saltlagen sammen, køl ned og læg tungen heri. Lagen skal dække. Hold evt. tungen nede med en tung tallerken eller lign.

Sæt kødet på køl i lagen i 48 timer – herved sprænges det.

Tag kødet op af lagen. Nu kan det videreforarbejdes - fx koges.

Kogt oksetunge

  • 1 stk. sprængt oksetunge
  • 4 gulerødder
  • 2 løg
  • 10 sorte peberkorn
  • 4 laurbærblade
  • Vand, så det dækker
  • 2 tsk. salt

Skræl gulerødder og løg.

Kom det hele i en stor gryde, som bringes i kog. Skum jævnligt toppen af vandet, og lad det småsimre i 2,5 – 3 timer, til tungen er mør.

Tag tungen op, rids skindet med en skarp kniv, flå skindet af og kasser det. Nu er tungen klar til brug.

Kogelagen er skøn til at varme tungen op i, til bouillon eller fx til peberrodssauce.

Nu har du basen til retter med sprængt og kogt oksetunge: