Burger med grønt og guacamole

Vegetarburger med grillede grøntsager, bønnepure, guacamole og frisk grøn salat.

Opskriften er beregnet til 4 personer

Tilberedningstid: 1 time - Arbejdstid: 50 minutter

Ingredienser

Kartoffelsticks

  • 1 kg kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • ½ - 1 spsk. paprika, evt. røget
  • havsalt
  • 1 foliebakke

Bønnepuré

  • 1 dåse hvide bønner i saltlage, f.eks. butterbeans
  • 2 fed hvidløg
  • ¾ dl creme fraiche 9%
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • nip salt
  • Friskkværnet peber

Guacamole

  • 3 avokado
  • 3 fed hvidløg
  • 1 ½ dl creme fraiche 9%
  • 4 spsk. citronsaft
  • 50g rødløg
  • 1 tomat
  • 1½ tsk. cayennepeber
  • Salt

Grøntsagsfyld

  • 2 gulerødder
  • 2 hjertesalathoveder, eller anden salat
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 2 store løg
  • 4 spsk. olie
  • salt

Tilbehør

  • 4 grove burgerboller

Sådan gør du

Gør en grillpande klar eller tænd grillen.

Kartoffelsticks:

Skrub kartoflerne, dup dem tørre med køkkenrulle og skær dem ud i stave.

Bland i en foliebakke olie med paprika og kom kartoflerne i. Brug evt. røget paprika, hvis du har. Vend godt rundt, så krydderolien bliver jævnt fordelt. Drys med lidt salt efter smag.

Stil foliebakken midt på grillen og steg kartoflerne møre, ca. 30 minutter, alt efter grillens varme. Hvis du har en kuglegrill kan du forkorte stegetiden ved at lægge låget på. Vend rundt undervejs, så kartoflerne brunes ensartet. Vær opmærksom på, at de ikke får for høj varme, så de brankes.

Bønnepure:

Si væden fra bønnerne og purer dem med creme fraiche og hvidløgsfed til en blød og cremet masse.

Smag puréen til med citronsaft, spidskommen, lidt salt og peber.

Guacamole:

Halver avokado og fjern stenene. Skrab kødet ud af skallen med en ske og kom det i en røreskål.

Hak hvidløgsfed groft og blend det med avokado, creme fraiche og citronsaft til en creme, f.eks. med en kartoffelmoser eller stavblender.

Hak rødløget fint. Skær tomaterne i små tern. Vend rødløg og tomat i avokadocremen og smag til med cayennepeber og salt, evt. lidt mere citronsaft.

Grønsagsfyld:

Skrub gulerødderne rene og rens dem. "Skræl" dem i lange spåner med en kartoffelskræller - fra yderst til inderst.

Skyl salatbladene og lad det dryppe godt af - brug evt. en salatslynge.

Skyl auberginen og skær den i 4-6 skiver på langs, ca. 1½ cm tykke.

Skyl squash og skær den i 8 skiver på skrå, ca. 1½ cm tykke.

Pil løg og skær det i 2 cm tykke skiver, tværs igennem lagene. Du skal mindst have 4 skiver, da de i dagens anledning udgør burgerbøffen.

Pensl aubergine, squash og løg med olie, drys med lidt salt, og grill dem møre og gyldne, gerne ved indirekte varme.

Lun brødet i sidste øjeblik.

Halver bollerne og saml burgeren ved at lægge en skefuld bønnepuré på bunden. Derpå salat, 1 skive grillet aubergine, 2 skiver grillet squash og 1 skive grillet løg. Top op med gulerod og en lille skefuld bønnepuré. Låg på - værsgo! Spis kartoffelsticks og guacamole til.

 

Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Økologisk Landsforening.