Farverig bønnesalat med tomatfladbrød

Farverig bønnesalat med friske grønsager og pandebagte tomatfladbrød.

Opskriften er beregnet til 4 personer

Tilberedningstid: 1 time + iblødsætning (12 timer) - Arbejdstid: 1 time

Ingredienser 

Bønner

  • 200 g butterbeans, også kaldet limabønner
  • 200 g belugalinser

Tomatfladbrød

  • 20 g gær
  • 3 dl vand
  • 100 g tomatpuré
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 150 g grahamsmel
  • Ca. 350 g hvedemel
  • Ca. 1 dl olie

Fyld til bønnesalaten

  • 50 g olivenolie
  • 2 spsk. friskpresset citronsaft
  • 2 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 fed finthakket hvidløg
  • 300 g syrlige æbler, f.eks. elstar
  • 400 g broccoli
  • 100 g bladselleri

Sådan gør du

Kog bønnerne:

Sæt butter beans i blød i koldt vand aftenen før - bønnerne optager meget vand, så hæld rigeligt vand ved!

Kassér iblødsætningsvandet dagen derpå og kog butter beans i rigeligt vand indtil de er møre, ca. 30-35 minutter. Afkøl med det samme med koldt vand, ellers krøller skindet.

Kog, i en anden gryde, belugalinser i rigeligt letsaltet vand til de er akkurat møre, ca. 15-20 minutter. Hæld vandet fra og afkøl.

Tomatfladbrød:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt tomatpuré, salt og sukker og ælt melet i, til dejen er fast og smidig. Del dejen i 8 portioner. Rul eller tryk hver portion dej ud til en tynd firkant, gnid lidt olie på overfladen.

Fold siderne ind over hinanden på begge led, så man får en sammenfoldet bolle. Sæt til efterhævning på en olieret tallerken i 25 minutter.

Dressingen:

Pisk olie og citronsaft sammen med resten af salt og sukker - dressingen skal være ret krads i smagen. Hak hvidløg fint og tilsæt dressingen. Smag til.

Salaten:

Skyl æbler, broccoli og bladselleri. Pluk broccolien i små buketter og skær stokken i små tern. Kog broccoli-buketterne i letsaltet vand i ½-1 minut og lad dem dryppe af i en sigte.

Skær bladselleri i tynde skrå skiver. Del og rens æblet og skær æblekødet i små tern på ½ x ½ cm. Bland æbleternene i dressingen, så de ikke bliver brune.

Bag tomatfladbrødene:

Tryk bollerne til tynde, flade cirkler med håndroden, gnid med olie på begge sider og steg dem gyldne på en tør og meget varm pande lige inden serveringen - ca. 2 minutter på hver side. Hold brødene lune under et viskestykke, indtil alle er færdige.

Bland bønner, broccoli, bladselleri og æbler i dressing sammen. Smag evt. til med mere salt og citronsaft.

Server bønnesalaten med det lune tomatfladbrød ved siden af.

 

TIP: Krydr evt. fladbrødene med salt, paprika eller chili. Det går hurtigere med at bage brødene, hvis du har to pander i sving på én gang!

 

Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Økologisk Landsforening.