Pirogger med peanutdressing
Opskriften er beregnet til 4 personer
Tilberedningstid: 2 timer - Arbejdstid: 45 minutter
Ingredienser
Dejen
- 15 g gær
- 5 dl lunken vand
- 15 g salt
- 350 g emmermel, fuldkorn
- 400 g hvedemel
Fyld
- 400 g kartoffel
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 200 g helbladet spinat
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- ½ tsk. revet muskatnød
- 1 spsk. salt
- ½ tsk. peber
- 150 g hytteost
- 1 æg
- mælk til pensling
Fennikelsalat
- 2 fennikel
- 1 spsk. olivenolie
- 2 spsk. limesaft
- 1 tsk. dijonsennep
- Salt og peber
Dressing
- 50 g saltede og ristede peanuts
- 2 spsk. purløg
- 150 g creme fraiche, 18%
- 2 tsk citronsaft
Sådan gør du
Start med dejen:
Rør gæren ud i vandet, tilsæt emmermel og rør det godt igennem. Tilsæt salt og ælt hvedemel i indtil dejen er fast og smidig. Stil til hævning et lunt sted og lad dejen hæve op til dobbelt størrelse, ca. 45-60 min.
Lav fyldet:
Skrub kartoflerne, skær i mindre tern og kog dem møre i letsaltet vand der lige dækker. Hak løg og hvidløg fint og svits dem på en pande i halvdelen af olien til det er glasklart i farven.
Tilsæt spinat og krydderier til sidst. Vend spinatblandingen rundt med de kogte kartoffeltern, hytteost og æg. Smag til med salt og peber.
Lav piroggerne:
Sæt ovnen på 200 grader.
Slå dejen ned, rul halvdelen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Udstik cirkler på 15 cm i diameter. Til fire personer laves 10 stk.
Kom en tiendedel af fyldet på den ene halvdel, fold den anden halvdel ind over fyldet og tryk kanterne sammen med en gaffel. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve 20 minutter.
Form resten af dejen til eftermiddagsboller eller til madpakken.
Pensl med mælk og bag dem 10-12 minutter til gylden overflade - vend piroggerne og bag yderligere i et par minutter, så de bliver sprøde på begge sider.
Fennikelsalat:
Skær fenniklerne i helt tynde skiver - hvis du har et mandolinjern går det som en leg. Rør en dressing af olie, limesaft og sennep. Bland dressingen med fennikel og smag salaten til med salt og peber.
Dressingen:
Hak peanuts let og skær purløg i 2 cm lange stykker. Rør det sammen med creme fraiche og citronsaft og smag til.
Server de bagte pirogger med salat og dressing til.
TIP: Lav dobbeltportion og frys piroggerne ned til skovtur, madpakken eller et hurtigt mellemmåltid.
TIP: Du kan uden problemer udskifte emmermel med andre meltyper, f.eks. spelt, grahamsmel, kamut, durum eller rugmel.
Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Økologisk Landsforening.