Små kartoffelpizzaer med frisk grønt

Små portionspizzaer med kartofler, serveret med gnavegrønt.

Opskriften er beregnet til 4 personer

Tilberedningstid: 1 time + hævetid - Arbejdstid: 35 minutter

Ingredienser

Pizzabunde

  • 5 g gær
  • 5 dl koldt vand
  • 1 dl græsk yoghurt 4% (eller andet surmælksprodukt)
  • 450 g fuldkorns-speltmel
  • 500 g hvedemel
  • 2 tsk. salt

Fyld

  • 6 - 8 kartofler
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 250 g cherrytomater
  • 2 spsk. kapers
  • 1 frisk rød chili
  • ½ bundt frisk timian og/eller rosmarin
  • 125 g ost, f.eks. frisk mozzarella, gedeost eller blåskimmelost
  • ½ bundt frisk basilikum
  • olivenolie

Gnavegrønt

  • 2 gulerødder
  • 2 stilke selleri
  • ½ agurk
  • 200 g blomkål

Sådan gør du

Lav pizzadejen: (start dagen før)

Rør gæren ud i en blanding af vand og yoghurt i en stor røreskål. Tilsæt halvdelen af melet og rør det grundigt sammen, evt. i en røremaskine. Tilsæt salt og ælt lidt efter lidt resten af melet i dejen, indtil den er glat og smidig uden at hænge fast i fingrene - jo mere dejen æltes, desto mere let og luftigt bliver brødet, så ælt gerne i både 10 og 12 minutter.

Kom dejen tilbage i skålen, dæk med film og stil i køleskabet natten over.

Lav pizzaerne:

Skrub kartoflerne rene og skær dem ud i helt tynde skiver, få millimeter tykke. Skær løg og hvidløg i tynde skiver. Skyl tomaterne.

Sæt ovnen på 220 grader.

Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del den i mindre boller (10-12 stk. til 4 pers.) og rul hver bolle helt tyndt ud med en kagerulle - jo tyndere desto mere sprød! Læg pizzabundene på en bageplade med bagepapir.

Pensl bundene med olivenolie. Bred kartoffelskiverne ud over bundene og fordel efterfølgende løg, hvidløg, tomater, kapers og små klumper af ost ud over pizzaerne. Drys med chili og timian/rosmarin.

Bag pizzaerne til de har fået en gylden farve, ca. 10 - 15 minutter.

Lav gnavegrønt:

Skær gulerødder, bladselleri og agurk ud i tynde stænger. Pluk blomkål i buketter.

Pynt de bagte pizzaer med friske basilikumblade lige inden servering og server med gnavegrønt.

 

TIP: I stedet for fuldkornsspeltmel kan du bruge grahamsmel, fuldkornshvedemel eller andre grove meltyper.

TIP: Hvis du gerne vil ha' pizza samme dag, som du laver dejen, kan du øge gærmængden og lad dejen hæve på køkkenbordet. Ved 50 g gær skal dejen hæve en god times tid, til dobbelt størrelse.

 

Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Økologisk Landsforening.