RELACS: Replacement of Contentious Inputs in organic farming Systems

Projektets overordnede formål er at reducere tilførsel af kontroversielle næringsstofinput i økologiske landbrug ved udvikling og udbredelse af omkostningseffektive og miljømæssigt forsvarlige værktøjer og teknologier.

RELACS koordineres af Research Institute of Organic Agriculture FiBL, projektleder Lucious Tamm, og gennemføres som tværfagligt samarbejde mellem forskningsinstitutioner, virksomheder og landboforeninger der arbejder med økologisk jord- og husdyrbrug i 15 europæiske lande.

Formål

Projektets overordnede formål er at reducere tilførsel af kontroversielle inputs i økologiske landbrug ved udvikling og udbredelse af omkostningseffektive og miljømæssigt forsvarlige værktøjer og teknologier. Projektet fokuserer på at reducere tilførslen af eksterne input, der er identificeret pr 2017, men vil også løbende i projektperioden analysere behovet og forbruget heraf. Projektets mål er bl.a. at mindske afhængigheden og forbruget af konventionel gødning og mineralske planteværnsmidler som kobber og mineralolie på økologiske planteavlsbedrifter og tilvejebringe alternativer. Herunder identificeres barriere for indfasning af andre egnede gødningsmidler f.eks. recirkulering af næringsstoffer fra egnede affaldsprodukter, ligesom der udvikles innovative løsninger, som kan tilpasses forholdene i den pågældende europæiske region og på den enkelte økologiske bedrift.

Aktiviteter

Økologisk Landsforenings rolle i projektsamarbejdet er bl.a. at analysere behovet for tilførsel af eksterne næringsstoffer på forskellige typer økologiske ejendomme, evaluere recirkuleringsteknologier og optimere anvendelsen af recirkulerede næringsstoffer i forhold til aktuelle behov. Samtidig medvirker Økologisk Landsforening i undersøgelserne af, hvordan forbruget af f.eks. kobber kan reduceres uden at risikere betydelig udbyttenedgang og kvalitetsforringelse. Der samles desuden løbende op på gældende lovgivningsmæssige rammer for brug af recirkulerede næringsstoffer og biologiske alternativer til kemi og gødning og gives indspil i dialoger med landmænd, forskere, rådgivere og politikere, bl.a. på en national workshop.

Resultater

Projektets resultater stilles gratis til rådighed og offentliggøres løbende her på siden samt på www.fibl.org.

Projektperiode

1. januar 2018 – 31. december 2021.

Projektstøtte

Replacement of Contentious Inputs in organic farming Systems finansieret af den Europæiske Unions HORIZON 2020 Research and Innovation Programme.

Kontaktperson i Økologisk Landsforening: