Mere økologisk oksekød på tallerkenen – ja jak!

Projektets formål er at fremme viden om og forbrug af forskellige kvaliteter af økologisk oksekød – og sikre, at kødet tilberedes på en måde, der sikrer en god spiseoplevelse. Det overordnede mål er, at især unge, økologiske forbrugere ikke fravælger oksekød, men spiser det med god samvittighed, med nuanceret viden om dyrevelfærd og klimabelastning, og at de samtidig har en god spiseoplevelse.

Formål

Projektets formål er at fremme viden om og forbrug af forskellige kvaliteter af økologisk oksekød – og sikre, at kødet tilberedes på en måde, der sikrer en god spiseoplevelse. Det overordnede mål er, at især unge, økologiske forbrugere ikke fravælger oksekød, men spiser det med god samvittighed, med nuanceret viden om dyrevelfærd og klimabelastning, og at de samtidig har en god spiseoplevelse. Projektet er relevant, da et stigende antal kvægproducenter vælger at afsætte deres kød direkte til forbrugerne enten direkte eller via samarbejde med andre kvægproducenter og slagtere.

Forventede effekter

Projektet forventes at øge landmandens mulighed for at 

  • følge fagligt op på kvaliteten af kødet – både i egen produktion og i forhold til forbrugeren
  • forklare kvægets klima-udfordringer nuanceret for forbrugeren, således at forbrugerne kan spise oksekød med god samvittighed
  • forbedre sin økonomi via direkte afsætning af oksekød, både ved at optimere produktion og slagtning og ved at optimere salg og prissætning

Aktiviteter

Projektet skal understøtte kvægbrugerens rolle i de mange nye og korte værdikæder, der i stigende grad etableres mellem landmand og forbruger, således han kan indgå i konstruktiv dialog med forbrugere om produktionsvilkår og forskellige kvaliteter af oksekød. Forbrugerne skal kunne spise oksekød med god samvittighed, – så landmanden skal klædes på med målrettet og nuanceret viden om dyrevelfærd, kødets rolle i klimadebatten og om kødets gode ernæringssammensætning. 

Projektet er i 2018 målrettet de mange nye, mindre værdikæder, hvor kvægbrugeren ofte er i direkte dialog med forbrugerne, og 2019 sættes fokus på dialogen med køkkenprofessionelle.

Projektets aktiviteter er organiseret i tre arbejdspakker (AP):

AP1: Lokale faglige erfamøder

Der afholdes tre landsdækkende eller lokale faglige erfamøder for innovative kvægbrugere og deres slagtere, hvor der udvikles og udveksles ny viden om produktionsforhold, slagteprocesser og -metoder, kødkvalitet, forædlingsmetoder samt formidling til forbrugere.

AP2: Virtuel mini-kødskole

Der udvikles en virtuel mini-kødskole – målrettet forbrugere (2018) og køkkenprofessionelle (2019). Brugeren lærer at kvalitetsvurdere det rå kød og dermed at vælge rette kødkvalitet og tilberedningsmetode til måltidet.

AP3: Virtuel håndbog

Faglig viden systematiseres i en virtuel håndbog målrettet landmanden, som bl.a. indeholder viden om kvaliteter, oprindelse, dyrevelfærd og klima samt produktionsøkonomi og prissætninger.

Resultater

Projektets resultater stilles gratis til rådighed og vil blive offentliggjort løbende her på siden.

Projektperiode

1. januar 2018 - 31. december 2019.

Projektstøtte

Projektet er støttet af Kvægafgiftsfonden.