Resultater i Økologisk Sortsudvikling 2016

Resultater i projektet Økologisk Sortsudvikling i 2014.

AP1: Udvikling af nyt koncept for økologisk specialmel (vårhvede)

Der blev i 2016 udsået 19 sorter af vårhvede og 21 sorter af vinterhvede med forskellig kvalitet og udbytteniveau. Af disse er der i 2017 opformeret et udvalgt antal. En samlet opgørelse af resultaterne er endnu ikke udarbejdet.

AP2: Nøgenbyg til dansk, økologisk nicheproduktion

I udgangsmaterialet er det især i ældre 6-raddede sorter med blødt strå og modtagelighed for havre-cystenematoder, at der er fundet gode bageegenskaber, men det vurderes som en tilfældighed, idet der i krydsningerne tilsyneladende ikke er sammenhæng med dyrkningsegenskaber. Projektet har i udgangsmaterialet identificeret sorter med gode egenskaber, og der er lavet krydsninger, hvor afkommet er selekteret for gode bageegenskaber, som efter opformering vil kunne anvendes af de økologiske landmænd indenfor få år. Det har som forventet taget lang tid at finde frem til linjer med en kombination af gode egenskaber, så det er først nu, at der er kan laves en ny generation af krydsninger, som kan lede til en yderligere forædlingsmæssig forbedring.

AP3: Bedre udbytter i økologisk rapsdyrkning

Flower Power Systemet vil kunne hjælpe på dyrkningssikkerheden hos økologiske landmænd, men det er ikke en mirakelkur. Der er i såsædsbranchen meget lille interesse for at arbejde med en fangafgrøde til ”Flower Power Systemet”, så længe dyrkningsarealet indenfor økologi er så lille, som det er. Forbruget af frø til fangafgrøden er ca. 10 % af forbruget af hovedafgrøden og vil til økologi blot være nogle få hundrede kg. For at virke ordentlig skal fangafgrøden desuden være en tidlig blomstrende sort. Såsædsbranchen ”gider” ganske enkelt ikke arbejde med små specialsorter, da der ikke er økonomi i det for dem.

Hvidblomstret raps har vist sig at have flere anvendelser end gulblomstret raps. Knold & Top har nu 5 godkendte sorter af hvidblomstret raps (2 vårraps, 2 vinterraps og en dværgvinterraps).

Hele frø af raps som ingrediens i brød. På grund af den milde smag og fine konsistens har det vist sig, at hele frø af hvidblomstret raps er særdeles velegnet som ingrediens i rug- og franskbrød samt generelt i bagværk. Imidlertid kræver Fødevareministeriet/EU, at dette produkt skal igennem en ”novel food” procedure, før det må sælges. Når dette er sket, findes formodentlig et marked i Danmark på 100-300 t økologisk hvidblomstret rapsfrø til bagning. I Europa skønnes et marked på 5 – 10 gange så stor. Dette marked kan betale en højere kg-pris for frø end økologisk olieproduktion kan.

Til produktion af frø til bagning vil Flower Power Systemet være af betydelig værdi.

Rapsfrø til salat, ”karse” mm. Der er ved at blive opdyrket et marked for hvidblomstret raps til baby leaf salat, karse og spirer. En del af dette marked er interesseret i økologiske rapsfrø både i USA og Europa.

Økologiske frø af hvidblomstret raps til spirer har været på markedet i Danmark i 2015 og 2016.

Til produktion af udsæd til disse anvendelser vil Flower Power Systemet være af værdi, men der er en konflikt i at rapsfrø til udsæd generelt skal certificeres, hvilket på grund af afstandskrav til anden sort umuliggør samdyrkning af hvid- og gulblomstret raps (lovkrav).

AP4:Udenlandske sorter af vårbyg og vinterhvede

I vinterhvedeforsøget i 2016 er var der et godt angreb af septoria, som gav gode muligheder for at selekterer for resistens mod denne syg. En linje, DZW0710K, fra Darzau Pflanzenzucht havde særdeles gode resultater i 2017, både med hensyn til Septoria resistens, strå længde og udbytte. Denne sort er udvalgt til afprøvning igen i 2017 i både økologiske og konventionelle forsøg.

Vårbyg 2016 led voldsomme strukturskader ved såning. Forsøget blev høstet med forsøgsmejetærsker, men LSD værdien var meget høj. Forsøget må desværre kasseres i 2016.

DZ 11013 fra Darzau Planzenzucht. Vi havde store forhåbninger til, at det ville blive den første sort udvalgt i projektet, der ville få kommerciel betydning. Sorten skuffede meget i de økologiske landsforsøg i 2015 men vi valgte at anmelde den igen i 2016. Udsæden til forsøgene var produceret konventionel af Nordic Seed. Resultaterne var desværre særdeles skuffende, derfor er DZ 11013 opgivet efter 2016.