Landsdækkende kompetenceløft i økologisk produktion og afsætning
Formål
Formålet med projektet er at udvikle økologiske landmænds kompetencer i at opnå øget produktivitet, større konkurrenceevne, bedre produktkvalitet, samt at udnytte nye konkurrenceparametre af særlig betydning for økologi.
Forventet effekt
Projektets hovedeffekt er via 45 møder at løfte kompetencen hos 270 deltagende økologiske landmænd, så de opnår:
- øget produktivitet
- større konkurrenceevne
- bedre produktkvalitet
- nye konkurrenceparametre af særlig betydning for økologi
Aktivitet 1: landsdækkende videndelingsgrupper for faglige frontløbere
Der etableres fem landsdækkende videndelingsgrupper med følgende faglige temaer:
- Økologisk kartoffelproduktion, bedre kvalitet, produktivitet og styrket afsætning.
- Ladetørret hø til mælkeproduktion, der kan give unikke mælkeprodukter.
- Økologisk jordbærproduktion – lovende specialafgrøde, afsætning.
- Selvforsyning med foder via samarbejde.
- Naturpleje med kvæg på ekstensive arealer, styring af afgræsning, bedre naturpleje og afsætning af kvalitetskød.
Økologisk kartoffelproduktion, bedre kvalitet, produktivitet og styrket afsætning
Der er udbytte- og kvalitetsudfordringer i økologisk kartoffelproduktion, som nogle få har løst, men som langt flere kan have behov for at få inspiration til at imødekomme. Der kan med fordel arbejdes langt mere målrettet med specielle kvaliteter, sorter m.v., som efterspørges i dele af detailhandlen og i food-service, så nicherne i markedet udnyttes bedre.
Ladetørret hø til mælkeproduktion, der kan give unikke mælkeprodukter
Mælk som er produceret uden brug af ensilage giver mulighed for at producere unikke langtidsmodnede, hårde oste, som ikke ”puster” og smørsyregærer. ”Høoste” har de sidste år vundet flere nationale og internationale priser og kan sælges til en betydelig merpris. Produktion af og fodring med hø giver imidlertid en række udfordringer, såvel på marken som i tørringsanlægget og når høet er kommet ind på foderbordet. Vi samler frontløberne på området for at producere og fodre med hø i en vidensgruppe, der arbejder med problemstillingerne ved produktion af mælk med fodring af hø, og derved udvikler og akkumulerer praktiske erfaringer og viden, som videreformidles til andre mælkeproducenter.
Læs mere om hø til mælkeproduktion
Økologisk jordbærproduktion – lovende specialafgrøde, med mulighed for afsætning
Økologiske jordbær er en svær afgrøde at dyrke. Det kræver overblik, indsigt og god kendskab til sortsvalg og samspil med naturen. I vidensdelingsgruppen arbejder frontløberne med sorter, plantning efterår og forår, vanding, dyrkning, arbejdsforhold og lovgivning, økonomi, skadegørere og afsætningsmuligheder.
Læs mere om økologisk jordbærproduktion:
- Program og emner i videndelingsgruppen
- Økologiske jordbæravlere styrker produktionen, pressemeddelelse udsendt juli 2015
- Kompetenceudvikling, produktion af økologiske jordbær, præsentation v/Ole H Scharff, Gartnerirådgivningen
Selvforsyning med foder via samarbejde
Økologiske bedrifter med husdyr er under økonomisk pres pga. stigende foderpriser og stagnerende priser på deres salgsprodukter. For at sikre overlevelse, konkurrenceevne og robusthed over for kommende stigninger på foderpriser må landmænd i et lokalområde arbejde tæt sammen om at udnytte deres produktionsapparat til fælles bedste. Det sættes der fokus på i gruppe 4.
Læs mere om selvforsyning med foder via samarbejde:
Note: Videndelingsgruppen kunne ikke oprettes pga. manglende tilslutning.
Naturpleje med kvæg på ekstensive arealer, styring af afgræsning, bedre naturpleje og kvalitetskød
De 6 deltagende bedrifter har kødkvæg eller stude, som går på naturarealer om sommeren. Der indsamles data om kvægbesætning, fodring, opstaldning, naturarealer og management vedrørende naturpleje, og der undervises i afsætning af kød samt i økonomi. Det giver den nødvendige viden om, hvordan problemstillingerne ved afgræsning af ekstensive arealer kan håndteres, og inspirerer forhåbentlig andre til at øget afgræsning og dermed naturpleje på arealer der i den grad trænger til pleje.
Læs mere om naturpleje med kvæg på ekstensive arealer:
- Program og emner i videndelingsgruppen
- Pressemeddelelse: økologer vil gerne pleje natur, udsendt juli 2015
Aktivitet 2: Videndelingsgrupper for udvikling af økologi i lokalområder
Der afholdes videndelingsgrupper i lokalområder for økologiske landmænd, som har potentiale for og ønske om en markant økologisk udvikling og øget afsætning. Der undervises i følgende emner:
- Samarbejde, synergi og koordinering af økologisk produktion og bedre produkt-kvaliteter.
- Samarbejde og koordinering af lokal afsætning, fælles branding og logistikløsninger.
- Udvikling af nye salgskoncepter med afsæt i lokalområdets potentialer, styrker og historie.
- Branding af lokalområdets økologi, herunder brug af sociale medier, etablere og udbygge et samarbejde med LAG-grupper.
Møde 1: Samarbejde mellem økologer
Aftenen vil have fokus på at skabe et netværk og samarbejde mellem kursisterne. Vi skal lære hinanden at kende og diskutere, hvordan vi kan samarbejde og bruge hinandens kompetencer.
- Forretningsmodel. Afsætningsfremme for din virksomhed – Opbygning af netværk til lokal afsætning af fødevarer. Præsentation v/ Malene Storm Kræfting, planteavlsrådgiver, Økologisk Landsforening
Møde 2: Krav fra den lokale aftager af produkter
En lokal aftager fortæller om muligheder for lokal levering, herunder krav til kvalitet, levering osv. Kursisterne arbejder med muligheder for - og koordinering af lokal afsætning, fælles branding og logistikløsninger.
- Præsentation: lokale varer og lokal afsætning v/ Birgitte Jørgensen, Økologisk Landsforening
Møde 3: Fælles branding/udvikling af produkter til lokal afsætning
Fødevarerådgiver fra Økologisk Landsforening arbejder sammen med kursisterne med målrettet udvikling af salgskoncepter med afsæt i kursisternes produkter i forhold til potentiale, styrker og historie.
- Præsentation: den økologiske forbruger, branding og historiefortælling v/ Birgitte Jørgensen, Økologisk Landsforening
Møde 4: Muligheder i det nye LAG program
Områdets lokale LAG-koordinator fortæller om muligheder i det nye LAG-program der starter 2015 og om muligheder for at søge midler i LAG til at understøtte kursisternes nuværende og fremtidige produktion i lokalområdet. Vi runder kursusrækken af med en gennemgang af, hvordan vi kommer fra ide til handling.
Aktivitet 3: Faglige kompetenceudviklingsmøder
De faglige kompetenceudviklingsmøder afholdes i hele landet. Mødernes program er tilrettelagt efter faglige emner, hvor deltagerne kan styrke deres produktion og konkurrenceevne:
- Udbytte- og kvalitetsboostere i økologisk planteavl
- Nutidens sædskifteplanlægning, brug de rigtige værktøjer, så der opnås kvalitet og produktivitet på lang sigt
- Økologiske energiafgrøder, produktion, marked og afsætning
- Den selvforsynede kvægbedrift, bliv robust over for stigende foderpriser
- Recirkulering af næringsstoffer og udfasning af konventionel husdyrgødning som konkurrenceparameter
- Naturtiltag og biodiversitet på din ejendom som konkurrenceparameter
- Styr maskinerne med GPS i øko-marken og få højere produktivitet
- Alternativ behandling af sygdomme i kvægbesætningen som konkurrenceparameter
- Robust lammeproduktion til det voksende økologiske marked
- Flis til kompost og bioreaktor, samt energiproduktion som konkurrenceparameter
- Kødproduktion på naturplejearealer, gør det smart og effektivt
- Attraktive folde til høns og svin med energiplanter som konkurrenceparameter og produktkoncept
Mere information:
- Præsentation: Hvad koster afgrøderne? v/Christian Pedersen, Økologisk Landsforening
- Præsentation: Opbygning af humus og jordens frugtbarhed v/ Martin Beck, Økologisk Landsforening
- Præsentation: Hvordan sikres højere udbytter i de forskellige afgrøder? v/ Claus Østergaard, Økologisk Landsforening
- Præsentation: Emne 1: Hvad gør de bedste bedre. Emne 2: Bekæmpelse af leverikter v/ Kirstine Lauridsen, Økologisk Landsforening
Projektperioden er januar 2014 - juli 2015.
Projektet Landsdækkende kompetenceløft i økologisk produktion og afsætning er finansieret af:
Link til Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne