Nøglen til øko-guldet er mindre madspild

I sit arbejde for at øge økologiprocenten i daginstitutionen Lynghøjen har køkkenleder Inger Erfurt haft særligt stort fokus på madspild. Hun har målt og vejet samt inddraget pædagogerne i indsatsen for at undgå at smide mad ud.

Gennem seks år har køkkenleder Inger Erfurt Kristensen serveret økologisk mad for børnene i Lynghøjen. Hun har tidligere modtaget både det økologiske spisemærke i bronze og sølv, og efter en lang rejse mod højere økologiprocenter kan hun nu prale af guldmærket, som dokumenterer en økologiandel på 90-100 procent.

- Jeg har 70 procent af børnenes dagskost på min samvittighed, og derfor er det blandt andet utrolig vigtigt for mig, at der er en høj økologiprocent i måltiderne. For jeg ved, hvor mange rester af sprøjtegifte, der er i alle vores ikke-økologiske frugter og grøntsager. Jeg kan ikke have det til at sidde på mig, at jeg er med til at servere mad for børnene, som er smækfyldt med giftstoffer. Jeg vil, at børnene skal have det bedste og sundest mulige, siger Inger Erfurt

Mål, vej, ta' billeder og skriv ned

I sit arbejde for at øge økologiprocenten har hun haft særligt stort fokus på madspild og har lagt en stor indsats i at dokumentere over for mig selv, hvordan madspildet egentlig ser ud i sit køkken.

- Jeg har målt, vejet og skrevet ned hver dag. Og jeg har taget billeder af det med min telefon for at gøre det visuelt for mig selv, så jeg husker på det. Det giver helt klart 'aha-oplevelser' at regne ud, hvilken forskel det kan gøre på årsbasis, når man gør en indsats for at undgå madspild. Jeg fandt for eksempel ud af, at når jeg skræller gulerødder, så bliver 10 kilo til 2,5 kilo skræller. Så dem er jeg begyndt at bruge alle sammen - enten i sammenkogte retter, supper, sovser, til gulerodschips eller gulerodsabrikos-spread. Nu er det kun selve toppen, jeg smider ud, siger Inger Erfurt.

Samarbejde med pædagoger er vigtigt

Hun har erfaret, at det også kræver et godt samarbejde med pædagogerne at mindske madspildet, og hun har derfor deltaget på deres personalemøder flere gange og holdt et lille oplæg.

- Her har jeg for eksempel lært dem nogle nye processer omkring servering af eftermiddagsfrugt. Pædagogerne havde før i tiden for vane at bruge en udstikker, når de skar æbler og pærer ud til børnene. Så viste jeg dem, at man i stedet kan bruge en lille melonkugleske til at fjerne kernehuset med, forklarer Inger Erfurt.

Det råd er pædagogerne begyndt at følge, og det betyder, ifølge Inger Erfurt, at Lynghøjen har minimeret spild på æbler og pærer til halvdelen - hvilket giver en besparelse på omkring 1400-1500 kroner om året.

Læs mere om Inger Erfurts erfaringer med økologisk køkkenomlægning i bogen 'Meget mere økologi i børnehaven' som kan rekvireres via Økologisk Landsforening - skriv til bestilling@okologi.dk