DR P1 om økologi og klima – hør programmet her
I programmet møder man bl.a. økolandmand Bjarne Krog fra Krogagergard på Sjælland, som arbejder målrettet med klimatiltag på bedriften. Han dyrker bl.a. selv raps og presser olie af den. Olien udgør 30 procent af gårdens brændstofforbrug. De resterende rapskager anvendes som foder til gårdens dyr, hvorfor Bjarne altså ikke behøver importere denne protein og fedtkilde. Bjarne er også på vej til at bygge en gårdvindmølle, som skal producere en del af gårdens elektricitet.
Niels Hallberg, leder af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS), medvirker også i programmet og perspektiverer klimaudfordringerne i forhold til diverse klimagasser og økologiens lavere udbytte i det vestlige landbrug. Flere af Klimastrategiens målsætninger om eksempelvis udfasning af fossil energi fra dansk, økologisk landbrug inden 2025 bliver nævnt i programmet.
Kan økologi brødføde verden?
I anden del af programmet handler det om økologiens rolle i den globale udfordring af brødføde en stigende verdensbefolkning. I 2050 er der ni milliarder mennesker på kloden. En stor global udfordring er at skaffe mad nok til så mange mennesker.
Økologisk landbrug har dokumenteret effekt i forhold til større fødevareproduktion og velstand hos verdens fattige bønder i sultramte lande. Langt større effekt end eksempelvis gmo. Hør mere om økologiens løsninger på den globale fødevareudfordring i anden del af programmet, hvor direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck debatterer netop dette emne med professor Per Pindstrup Andersen, som mener, at økologien skal bløde op på sine principper og eksempelvis acceptere gmo-teknologien som en del af økologien.