DM i hø 2012
DM i hø 2012 blev afholdt på landsskuet i Herning med rekordstort publikum på 51.000 besøgende over 3 dage. Målet med DM i hø var at øge fokusset på at hø er sundt foder, udover at afholde DM i hø havde Økologisk Landsforening inviteret Frank Erichsen (kendt fra tv-serien 'Bonderøven') og lemænd der demonstrerede forskellige metoder af slåning og stakning af hø. Her kan du bestille legrej og kurser.
Men tag ikke fejl! Hø kan også laves i det moderne landbrug med moderne maskiner, recepten på at lave marktørret hø kan du læse mere her. Bulldog agri udstillede også en moderne fingerrive på Økologisk Landsforenings stand, som er meget velegnet til at rive hø sammen med, læs mere om Bulldog Agris høriver her.
Deltagerne
Både konventionelle og økologer var inviteret til at indlevere hø. Der blev i alt indleveret 40 partier. Fordelt således:
19 konventionelle, 15 økologer og 6 biodynamiske.
26 marktørret og 14 ladetørret.
24 sædskifte græsmarker og 16 vedvarende græsmarker.
Alle partier af hø blev vurderet af 6 forskellige dommere, læs mere om dommerne her. Hver dommer skulle uddele i alt 30 point, pointene blev bl.a. uddelt ud fra syn, duft, smag og hvordan det var at røre ved.
De tre partier af hø der fik flest stemmer blev serveret for 4 får. Det hø de åd mest af var vinder af DM i hø 2012.
Sådan laves hø - trin for trin
1. præmien: Gavekort for 2 personer til restaurant Radio, læs mere om rataurant Radio her.
Den blev vundet af Jejsing Demeter, Kaj og Helena Hansen.
Jejsing er en biodynamisk drevet gård, som leverer ensilagefri mælk til mejeriet Naturmælk. Høet er bjærget på 8 ha med kløvergræs isået en artsrig urteblanding.
2. Præmie: 150 kg Hay mix lucerne fra Frøsalget, læs mere om Frøsalget her.
Den blev vundet af Peder Nielsen.
3. præmie: 4 kg Høost fra Naturmælk, læs mere om præmien her.
Den blev vundet af Frode Hjort Gregersen
Høets mestre
Det trækker publikum til, når Frank Erichsen, kendt som Bonderøven, viser, hvordan man i gamle dage satte hø i stak. Men høbjærgning spiller også en ny rolle i moderne landbrug for en lille gruppe mælkeproducenter, der fodrer med hø i stedet for ensilage.
Sommerens største udfordring har været at ramme de tørvejrsdage, hvor græsset kan nå at tørre på marken, inden det køres hjem til eftertørring i høladen.
"Foderkvaliteten skal være lige så god, som når vi laver ensilage. Men ellers skal du ikke tænke på, hvad græssets udviklingsstadie er. Du skal i stedet se på vejrudsigten. Er der fire dage med godt vejr, så er det bare ud over stepperne", siger Frode Hjort Gregersen.
Han har siden 2005 satset på hø som grovfoder til sine malkekøer på Ormsiggård mellem Varde og Esbjerg. Mælken leveres til Naturmælk, der står bag den prisbelønnede hø-ost.
I programmet "Høets mestre" følger LandTV høhøsten på Ormsiggård og Frode Hjort Gregersens deltagelse i DM i Hø. Konkurrencen arrangeres af Økologisk Landsforening, der gerne vil fremme høproduktion af hensyn til naturens mangfoldighed. Det samme vil le-nørden Niels "Åmand" Johansson, der bruger hø-leen som naturpleje og opfordrer til, at også fritidslandsbrug og almindelige forbrugere engagerer sig i høproduktion gennem såkaldte høslet-laug.
Blandt andet for at opleve duften af hø, som gourmetkokken Thorsten Schmidt er vild med. Han fortæller i programmet, hvordan hø kan bruges i madlavning.
"Høets mestre" har premiere mandag den 17. september 2012. Se sendetidspunkter på www.landtv.dk
Billeder fra Økologisk Landsforenings stand på Landsskuet
Foto: Marie-Louise Simonsen