3.4 Folkemedicin

En bred vifte af alle mulige gode råd og erfaringer, som er samlet gennem tiderne fra et uendeligt antal kilder, og indenfor forskellige kulturer og sammenhænge.

Refereres ofte til som 'husråd', 'etno-medicin', 'alternativ medicin' eller 'traditionel medicin' - men det adskiller sig fra egentlige behandlingsmetoder, som ved at det ikke har nogen sammenhængende teori, som fx homøopati, ayurveda og akupunktur har det.

Det blev ofte forbundet med 'kloge mennesker' i gamle dage, men eksisterede også udbredt indenfor kloster-haverne og i private haver og vindueskarme: kamille-te og pebermynteolie falder for eksempel inden for kategorien 'folkemedicin'. Folkemedicin har altid eksisteret parallelt med andre medicinske traditioner i hele verden, og der kan være overlap både med vores 'konventionelle medicin' (bio-medicin) og f.eks. homøopati (digitalis er et eksempel på én af de planter som både bruges homøopatisk, i folkemedicinen og til fremstilling af lægemidler indenfor bio-medicinen.

Folkemedicinske tips og remedier

Husk, at i Danmark findes der ikke lovlige urtemidler til behandling af produktionsdyr. Urter må kun bruges som fodertilskud, hvis fodermidlet overholder de økologiske regler.

Sæbespåner

Rene, bløde sæbespåner til at piske op i vand på omkring 40o C - godt og plejende til sår og dårlige klove og ben.

Salver til sår og skader med arnika eller morgenfrue

  • Arnika - Virker stimulerende på huden, fremmer blodcirkulationen og god til minde forbrændinger og alle former for småskrammer og rifter og svier ikke og der er ingen rapportering af overfølsomhed eller allergi. I nogle tilfælde virker det opblødende på arvæv.
  • Morgenfrue/calendula - Klassisk sårhelende virkning, som er godt til eksem, betændte sår (den indeholder flere aktive stoffer som er antiseptiske), samt øm hud fx på pattespidserne. Den er god mod svampeangreb både på slimhinder og hud og i sår. Som te er den også lindrende mod krampe-lignende smerter i maven, og den er vanddrivende.

undefined

Billedtekst: Hvor kommer trykningerne fra? Foto: Kirstine Lauridsen

Olier med pebermynte og kamfer

Pebermynte og kamfer virker begge stimulerende på blodomløbet - bruges i høj grad til massage af betændte yverkirtler. Nogle landmænd bruger handsker når de bruger det, fordi det angriber deres hænder - andre masserer yverkirtlen enten uden olie eller med 'neutral olie' først og sprayer derefter pebermynte- eller kamferolie på for at fremme blodomløbet.

I det efterfølgende omtales følgende midler: Hvidløg, tangmel, æbleeddike, havresuppe og hørfrø-afkog. Alle disse midler kan gives som fodertilskud, men ikke bruges som behandling, og selvfølgelig skal de være af økologisk oprindelse.

Hvidløg

Betændelseshæmmende virkning - godt til at bekæmpe alle former for infektioner: mund, luftveje, mave-tarm og er også blevet beskrevet som yverdyp-middel. Det er stærkt lugtende, men de som har brugt det har ikke kunnet spore ændringer i lugt eller smag, heller ikke af mælkeproducerende dyr. I praksis bruges det ofte ved at skære nogle fed hvidløg i små stykker eller presse dem og lade dem trække nogle timer i vand og derefter give det til de dyr, der måtte have nytte af det. Én opskrift som er nævnt er 6 fed hvidløg til en halv liter vand, som fortyndes med ½-1½ liter efter at have trukket natten over, og hældes i kalve med fx diarré.

Tangmel

Tangmel består af flere forskellige arter alger og indeholder rigtig mange mineraler, heriblandt salte og essentielle spormineraler, samt nogle vitaminer. Tang har traditionelt været udfodret til kvæg i kystegne, og de kan lide det og finder det gerne selv. Det virker simpelthen stimulerende og afbalancerende på vom- og tarmfloraen, og bidrager med mineraler.

Æbleeddike

Bruges både indvendigt og udvendigt: til at bade sår og svampeinfektioner i, og indvendigt til at stabilisere fordøjelse og stofskifte. Det er rigt på kalium og mange mineraler og enzymer, og det bruges til at bekæmpe slimhindeinfektioner både med virus og bakterier. Det er relevant at bruge både i tilfælde af kalvediarré og for at forebygge mælkefeber.

Havresuppe

Nærende og stabiliserende ved diarré. Nogle landmænd har brugt opskriften: en kop havregryn til 3-4 kopper vand, og så eventuelt tilsat en tskfuld salt og lidt sukker, samt et revet æble, som eventuelt er kogt lidt med. Godt til kalve med diarré.

Hørfrøafkog

Virker stabiliserende men også fremmende på fordøjelsen og er blevet brugt til heste som havde tendens til at spise sand, for at få det ud af hesten. Hørfrø har mange beskrevne medicinske egenskaber. Ved at koge det, frigives 'slimen' og de giftige stoffer (cyanid-lignende toxiner) slås i stykker, hvilket kan være godt til små kalve. Voksne køer kan tåle at spise hørfrø som en del af foderet og som en ekstra fedt-kilde.

Kulsukker

En vildtvoksende og livskraftig plante, som også ud over Danmark og af nogle haveejere bruges til at udkonkurrere skvalderkål med. Den er brugt i folkemedicinen gennem tiderne, hos mennesker til at behandle urinsyregigt. Planten har været brugt som svinefoder i en krydsningsform mellem to af arterne, og rødderne har været brugt pga deres medicinske virkninger. Den har været brugt i urtemedicinen som te: blodrensende, mod diarré, mod lungebetændelse og bronkitis og mod hudinfektioner. Den skal bruges med forsigtighed, da den også indeholder stoffer som på længere sigt kan være giftige. Homøopatisk har det været brugt til knogle- og ledskader og til at fremme helbredelsesprocessen ved skadede knogler; det samlede latinske navn for alle arterne af kulsukker er 'symphytum', som betyder 'sammenfattende': den får knogler til at vokse sammen.

Sort valnød

Sort valnød er et træ som vokser naturligt i Nord-Amerika, og nordamerikanske økologer bruger det (blade, bark (særligt rigt på de aktive stoffer) og frugter) som en del af deres ikke-antibiotiske behandlinger. Det aktive stof hedder juglon, og kan fås som ekstrakter blandt andet i valnøddeolier.  Det virker stabiliserende på tarmfloraen og virker især mod svampeinfektioner. Det har gode virkning mod kolik, og kan bl.a. bruges som olier, der findes i handlen.

 

Tilbage til indholdsfortegnelsen

 

 

Projektet er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug og EU's Landdistriktprogram

undefined undefined

Link til Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne