Fremtidens bygsort er en blanding

Sortsblandinger af byg skal undertrykke ukrudtet og give mere stabile udbytter uanset om det er tørt eller vådt. Der er lovende sortsblandinger med i landsforsøgene her i 2016, det bliver spændende at se om udbytter også følger med.

Projektet Mixbar tester særlige sortsblandinger i vårbyg, der kan bidrage til bedre sikkerhed i økologisk dyrkning. Blandingerne giver en robusthed, som enkeltsroter ikke har. Byg er ikke bare byg. Selv små forskelle mellem sorter kan bidrage med nyttige egenskaber  den økologiske mark. Fremtidens økologiske bygmark skal kunne præstere stabilt udbytte både under tørke og store regnmængder, den skal fange mest muligt sollys og skygge for ukrudtet. Det er meget at kræve af en enkelt sort, og derfor er det da også sortsblandinger, som GUDP-projektet Mixbar satser på.

Otte robuste sortsblandinger

D. 23 juni 2016 kunne man se otte robuste sortsblandinger i aktion i projektets demonstrationsforsøg i Rødekro. Lars Pødenphant Kiær, Københavns Universitet, står for udvælgelsen af sorter til blandingerne. Han har bl.a. set på sorternes forskellige evner i forhold til rod, bladmasse, bladvinkel og højde af de enkelte sorter. Sortsblandingens evne til at udnytte lys kan være afgørende for næringsoptag men også for hvor godt, afgrøden dækker og dermed undertrykker ukrudtet.

To aktuelle udfordringer i økologisk vårbyg

MixBar adresserer to aktuelle udfordringer i økologisk vårbyg: ukrudtstryk og ustabile udbytter. Ud fra oplysninger om enkeltsorter har Lars Kiær sammensat sortsblandinger, der i højere grad skal gøre afgrøden i stand til at klare både tørke, megen vand, forskellige næringsniveauer og ukrudt.

Fem nye sortsblandinger er i 2016 med i de økologiske landsforsøg, og det skal blive interessant at se, hvordan de klarer sig til høst I forhold til enkeltsorterne i forsøget.

Test i storparceller i 2017

Der er igennem Mixbars første år identificeret nogle enkle og praktisk målbare sortsegenskaber, som kan supplere data fra den lovbestemte værdiafprøvning og Landsforsøgene. Økologisk Landsforening demonstrerer i 2017 de otte blandinger hos økologiske landmænd og vil invitere til markvandringer hen over vækstsæsonen, så vi kan se, om de lever op til forventningerne.

Blandingerne skulle gerne være sammensat sådan, at røddernes evne til at afsøge jorden kan klare en hvilken som helst jordtype, samtidig med at evnen til at udnytte lys gerne skulle være så stor, at byggen undertrykker ukrudtet.

Målet med projektet er, at det leverer mindst tre robuste sortsblandinger til de økologiske planteavlere.

 

Projektet Mixbar - screening af vårbyg til fremtidens økologiske sortsblandinger har fået tilskud af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Fødevareministeriet.