Større partier dansk økologisk malt
I februar 2010 landede 20 ton danskproduceret økologisk malt på maltloftet hos Thisted Bryghus, og mere følger efter.
Henrik Sørensen er dermed den første danske brygmester, der i stor skala har fået mulighed for at brygge økologisk øl af dansk maltbyg, som også er maltet i Danmark.
200 ton i 2010
-Vi har bestilt ca. 200 t økologisk malt, som vi får leveret i løbet af 2010 fra Danish Malting Group (DMG) i Vordingborg, siger brygmester Henrik Sørensen fra Thisted Bryghus. Hidtil har de økologiske bryggerier primært benyttet importeret malt til den hjemlige produktion af økologiske øl, men initiativet fra det Carlsberg-ejede malteri kan formentlig stoppe trafikken af tungtlastede lastbiler til Tyskland, Polen og England.
Sviptur til Polen
Allerede i 2009 blev Thisteds øko-øl brygget af dansk malt. Maltbyggen måtte dog et smut omkring Carlsbergs polske specialmalteri i Strzegom nær Wroclaw. Den jyske brygmester glæder sig derfor over udsigten til, at Carlsberg nu formentlig er klar til at etablere en kontinuerlig produktion af økologisk pilsermalt på dansk grund.
Mindre Co2
Pilsnermalt udgør langt hovedparten af den malt, som bryggerierne bruger, og ifølge Thisted-brygmesteren vil muligheden for at købe malt hos DMG både forbedre CO2-regnskabet og forhåbentlig give adgang til billigere kvalitetsmalt. Samme melding lyder fra Ørbæk Bryggeri, hvor Niels Rømer ikke havde hørt om Carlsbergs initiativ, før avisen kontakter ham. - Det lyder meget interessant. Vi bruger 200 t maltbyg om året, og hvis prisen og kvaliteten er i orden, er vi helt sikkert interesseret, siger han.
Kvantespring i batch-størrelse
DMG malteri Hidtil har den hjemlige øko-maltproduktion befundet sig på et nærmest mikroskopisk niveau anført af entusiaster som Per Kølster fra Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Han arbejder med partier på op til 250 kg, så der er tale om lidt af et kvantespring til DMG, der opererer med batch på ca. 300.000 kg. Rent produktionsmæssigt er der ingen forskel på at malte økologisk eller konventionel maltbyg. Det er først, når den færdige malt skal leveres til mikrobryggerier, at der skal ændres på rutinerne, da de ikke har maltsiloer.
Øko-malt leveres i sække
- 70-75 procent af den malt, vi laver bliver leveret til Carlsberg i lastbiler med 30 t. Den økologiske malt skal vi pakke i sække og opbevare på fjernlager, forklarer Kim Jørgensen. Det giver nogle ekstra omkostninger for malteriet, som dog alligevel forventer at kunne levere økologisk malt til priser der ligger under de udenlandske.
Denne artikel bygger på to artikler fra Økologi & Erhverv 12. februar 2010.