Videogalleri - Nye Økologiske Løsninger II

Se videoer om gode løsninger på landbrugsfaglige udfordringer, der er fremkommet i økologisk forsknings- og udviklingsarbejde.

Demonstration af nye økologiske løsninger II

Videoerne er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, som er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.

 

Link til Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne

Mælkeproduktion - hjælp klimaet og spar penge

Køer bøvser metan - sådan er det bare! Det er dog muligt at begrænse unødig udledning af metan med god management. Det giver Kvægrådgiver Maike Brask fra ØkologiRådgivning Danmark gode råd om i denne film.

Mål fodermængden i afgræsningsmarkerne

Hvor meget græs er der på marken til køerne i dag? Det kræver et trænet øje at vurdere. Måske er Plate Meter løsningen? Værktøjet måler græsmængden, mens man går over marken. Kvægrådgiver Hans Lund viser i videoen, hvordan den fungerer, og hvad man kan bruge målingerne til.

Få en klimahandlingsplan

Med en klimahandlingsplan i hånden er man som landmand godt rustet til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Mikkel Juhl Nielsen er økologisk mælkeproducent, og sammen med klimakonsulent Mette Kronborg, Økologisk Landsforening, lægger han en klimahandlingsplan for gården Karensminde. Se i videoen, hvordan klimahandlingsplanen udarbejdes, hvad Mikkel vælger at gøre, og hvor meget CO2 han derved sparer klimaet for.

Gode råd til etablering af økologisk vinterraps

Vinterraps er under økologiske forhold en afgrøde, der kræver stor omhu at dyrke. I denne video giver økologirådgiver Jonas Høeg gode råd til, hvordan man etablerer raps, så man får så stærk en afgrøde som muligt.

Vurdér din økologiske rapsmark

Høst af solsikker med plukkebord

Solsikkekerner indeholder værdifuldt protein, men modner sent. Se her hvordan man kan høste solsikker til hønsefoder med en majshøster med plukkebord.

Undgå snegleskader i din økologiske mark

Snegle ligger på lur i fugtige markkanter og hegn, men det er muligt at forebygge de værste skader i raps og andre afgrøder.

Senere fravænning af kalve

Bjarne Nebel er øko-logisk mælkeproducent og mener, køerne er bedre til at passe kalve, end han selv er. Derfor lader han ko og nyfødt kalv gå sammen i fire dage i stedet for én, som ellers er det almindelige.

 

Test spireevne i rug til afgræsning

Vinterrug kan sås om foråret og bruges til afgræsning. Der er risiko for, at kernernes spireevne falder hen over vinteren, så tjek den, inden du sår. Kjeld Forsom, planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark viser her, hvordan du på en simpel måde bestemmer spireevne og beregner udsædsmængde, så du får en tæt afgræsningsmark.

Hjælp de vilde bier med BeeFarm

I filmen præsenterer Seniorforsker Beate Strandberg fra Aarhus Universitet værktøjet BeeFarm, som landmænd kan anvende til at kortlægge ejendommens føde- og levesteder for vilde bier. Læs mere om værktøjet på ICROFS hjemmeside

Giv plads til de vilde bier

En kort film om, hvad landmænd kan gøre for at give plads til føde og levesteder til vilde bier. Det er ikke så svært, og det kræver ikke nødvendigvis en masse areal. Seniorforsker Beate Strandberg fra Aarhus Universitet viser hvordan i denne video fra en økologisk bedrift.

Sunde kalve på græs

Småkalvene på Svanholm får nyt græs hver dag, og de er vilde med det. Med sig rundt har de et hjemmebygget mobilt hus, så de altid har læ og ly for vind og regn. Se hvordan det foregår, og hør driftsleder Kristine Dalbach fortælle om erfaringerne.

Kalvene på Søgård får nyt græs hver dag

Småkalvene på Søgaard Andelsbrug kommer på græs, når de er bare to-tre uger gamle. Her har de en hytte at hvile i og suttespande med mælk. Hver dag får de et nyt stykke frisk græs, og det gør, at de hurtigt bliver fortrolige med at græsse uden at risikere at blive syge af indvoldsorm fra græsmarken. Se kalvene og hør Marie Pedersen fortælle om metoden i denne video.

Træer, dyrevelfærd og recirkulering

Brian Holm plantede i 2009 de første piletræer for at give sine grise bedre velfærd på marken. I videoen fortæller han hvorfor, han er blevet ved med at plante, så der i dag er skyggetræer på 85 hektar. Pil er skiftet ud med poppel, og flere gange om året høster han flis af træerne og serverer den for slagtesvinene på stald, der er vilde med at rode, undersøge og æde af den. På den måde skaber træerne velfærd flere gange.

Fravænning på friland

På Ulvehøjgaard bliver de økologiske grise fravænnet på friland. I stedet for at flytte grisene ind i en stald, når de ikke længere har brug for modersoens mælk, bliver de gående på marken, mens soen flyttes væk fra grisene. Det giver færre omvæltninger for de unge grise og mindre risiko for sygdomme. Driftsleder Dennis Lauritsen viser her, hvordan det foregår i praksis, for det kræver lidt ekstra at holde 100 teenagegrise inde i en fold.

Frilægning af kartofler

Lyse kartofler er en af de kvaliteter, som forbrugerne gerne vil have, og frilægning kan være en af vejene hertil. I denne video ser vi, hvordan det foregår, og Anne Eriksen, ØkologiRådgivning Danmark, fortæller om arbejdet med at gøre de økologiske spisekartofler lækre for forbrugerne.

Holistisk afgræsning med malkekøer

Kristine Dalbach, Svanholm, fortæller i denne video om, hvordan afgræsningen foregår for godsets malkekøer. De er på græs nat og dag og får et nyt stykke græs efter hver malkning. På den måde er græsset altid frisk og lækkert. Svanholm har benyttet metoden i tre år. I begyndelsen skulle køerne lige lære, at der ikke var ubegrænset areal til rådighed, men at de hellere måtte skynde sig at komme i gang med at æde det græs, der nu var, fortæller Kristine. Der går op til 30 dage, før køerne igen vender tilbage til samme græsfold. Holistisk afgræsning eller intensiv rotationsafgræsning, som det også kaldes, har de senere år fået nogen udbredelse blandt økologiske mælke- og kødproducenter.

GPS-placeret gylle i øko-majs

Økologisk majs er ofte en langsom starter, men planterne kan få et forspring for ukrudtet, hvis man inden såning placerer gylle i en streng under sårillen. I denne video viser Lisbeth Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark, resultatet af et forsøg med gps-placeret gylle, og vi er med i førerhuset hos Rasmus, når majsen bliver høstet.

Læsejl til kvæg på vintergræs

Malkekøer og ungdyr kan gå på græs året rundt, når de blot har foder og et tørt sted med læ, hvor de kan hvile. LivSalling udvikler enkle løsninger til denne form for kvæghold. Deres ’stald’ er et 60 kvm. stort og solidt sejl, som de spænder ud over en halmstrøet plads med bigballer som vægge. Thorkild Nissen fortæller og viser i denne video, hvordan det foregår, når sejlet flyttes til en ny plads på marken.

Malkekøer på vintergræs

LivSalling har udviklet en simpel vogn, der alt efter årstid har forskellige funktioner for gårdens jerseybesætning, der går ude året rundt. Vognen fungerer om vinteren som læ og ly for køerne, der går med store ammekalve. Om foråret, når køerne har kælvet, skifter den funktion til malkestald, og udrustet med fanggitter er den forberedt til at kunne adskille køer og kalve. Den er enkel at flytte med en mindre traktor. Det er vigtigt, fordi LivSalling praktiserer holistisk afgræsning med daglige flytninger af dyrene til nyt græs.

Kend din jord

Hav altid en spade i traktoren, når du kører i marken. Så kan du let tjekke, hvordan din jord har det – og dermed også afgrøderne. Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, viser i denne video, hvad man skal se efter, når man graver huller og undersøger sin jord.