Håndbog i økologiske sædskifter
Adgang til gødning er en af flere centrale parametre, der indgår i tilrettelæggelsen af sædskiftet. Planlægning og styring af sædskiftet er helt centralt for, at økologiske jordbrugere opnår gode resultater på markerne. Det gode sædskifte opretholder en frugtbar jord, understøtter afgrødens sundhed, sikrer tilstrækkelige mængder af næringsstoffer og forebygger opformering af ukrudt.
Det økologisk sædskifte kræver derfor omhyggelighed, variation, løbende tilpasning og optimering via nye metoder og evt. samarbejde mellem planteavls- og husdyrbedrifter. I den økologiske planteavl er det ofte nødvendigt at importere næringsstoffer for at sikre en tilstrækkelig forsyning. Forsøgsresultater og praksis viser,
at importerede næringsstoffer er nødvendige for at fastholde stabile udbytter på økologiske planteavlsbedrifter. Det er i den forbindelse generelt ønskeligt at udfase brug af konventionel husdyrgødning, hvilket kan lykkes på forsvarlig vis, hvis det samtidig sikres, at der indfases næringsstoffer fra andre kilder som erstatning herfor.
En oplagt mulighed er, at der skabes langt bedre synergi mellem land og by, så de næringsstoffer, der fraføres det økologiske jordbrug med kød, mælk og afgrøder, føres tilbage fra by til land via recirkulering af affald og restprodukter. Derved vil der kunne opretholdes en fornuftig balance mellem input og output i det økologiske sædskifte uden brug af konventionel husdyrgødning.
I det økologiske sædskifte er der ligeledes en række virkemidler, som bidrager til stabilitet i markdriften og til tilfredsstillende udbytter, og som hindrer opformering af ukrudt og sygdomme. Tilrettelæggelsen af sædskiftet er helt central for at opnå tilfredsstillende resultater i marken. I denne håndbog præsenteres den mest centrale viden til optimering af sædskiftet ift. afgrødevalg, gødning, samt brug af grøngødning og efterafgrøder. Alle er helt afgørende parametre for at tilføre og producere gødning på markniveau, undgå udvaskning af næringsstoffer og mindske ukrudtsproblemer i den økologiske planteavl.
God læselyst!
Næringsstofforsyning for fremtidens økologi
Håndbog i økologiske sædskifter er udarbejdet i projektet Næringsstofforsyning for fremtidens økologi, som er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.