Næringsstofforsyning for fremtidens økologi
Formål
Projektets formål er at bidrage til en bæredygtig forsyning af næringsstoffer til økologisk planteproduktion i Danmark i fremtiden, hvor det økologiske areal forventes at være meget større end i dag. Formålet skal opfyldes både på bedriftsniveau og på nationalt niveau.
Forventede effekter
- Økologiske landmænd vil få genvurderet deres nuværende næringsstofstrategi og få opmærksomhed på, hvordan de kan blive uafhængige af konventionel husdyrgødning ved at indarbejde andre alternative strategier og tilgange.
- Der skabes større uafhængighed af den konventionelle sektor og flere muligheder for samarbejde med andre økologiske landbrug og/eller virksomheder om næringsstofforsyning.
- Projektet baner vejen for, at økologiske landmænd bliver mere motiverede til at bruge recirkulerede næringsstoffer, hvor det er fagligt og økonomiske relevant, og derved fremmes bæredygtigheden i økologisk landbrug.
Aktiviteter
Projektet er organiseret i tre arbejdspakker:
- Strategi for fremtidig næringsstofforsyning på bedriftsniveau for fem bedriftstyper
- Strategi for fremtidig næringsstofforsyning på nationalt plan
- Videreudvikling af online gødningskatalog og sædskiftehåndbog, samt formidling, debatmøder m.v.
Resultaterne leveret i 2017 følges i 2018 op af følgende supplerende aktiviteter:
- Der udarbejdes landmandsrettede online værktøjer til at selvevaluere bedriftens næringsstofbalance, fremtidig næringsstofforsyning m.v. ved forskellige sædskiftesituationer. Der udgives tjeklister og andre støttematerialer, som kan give landmanden stof til overvejelse, når bedriftens fremtidige strategi skal fastlægges.
- Der udpeges konkrete ejendomme som bruger alternative løsninger for næringsstofforsyning. Deres næringsstofstatus, -strømme og -balance analyseres, og strategierne i Arbejdspakke 1 fra 2017 korrigeres og tilpasses. De fem landmænd får feedback på deres aktuelle strategi.
- Der gennemføres fem offentlige møder/ bedriftsbesøg på de fem ejendomme, hvor bedriftsstrategierne – både de teoretiske og de praktiske – formidles og diskuteres.
Resultater
Projektets resultater stilles gratis til rådighed og offentliggøres løbende her på siden.
Det Økologiske Gødningskatalog 2017
Gødningskataloget 2017 giver inspiration til, hvordan økologisk landbrug i højere grad kan udnytte næringsstoffer fra tilgængelige biomasser i markdriften. Målet med kataloget er at inspirere til godt håndværk i gødningsplanlægningen og sammen med det gode sædskifte øge næringsstofudnyttelsen og forbedre udbytterne i den økologiske planteavl.
Det Økologiske Gødningskatalog Online
Gødningskataloget Online er et opslagsværk, som gør det muligt at finde tilgængelige næringsstoffer i et lokalområde og med det samme se, om næringsstoftypen er tilladt at bruge i økologisk jordbrug, om der er restriktioner i brugen eller om der er forbud mod brug i økologisk jordbrug. Gødningskataloget Online er opdateret i 2017.
Håndbog i økologiske sædskifter
I denne håndbog præsenteres den mest centrale viden til optimering af sædskiftet ift. afgrødevalg, gødning, samt brug af grøngødning og efterafgrøder. Alle er helt afgørende parametre for at tilføre og producere gødning på markniveau, undgå udvaskning af næringsstoffer og mindske ukrudtsproblemer i den økologiske planteavl.
Artikler
- Kend behovet for næringsstoffer på din bedrift. Af Maja Eline Petersen, Økologi & Erhverv nr. 619, 13. oktober 2017
- Behovet for gødning stiger. Af Maja Eline Petersen, Økologi & Erhverv nr. 624, 12. januar 2018
- Slam til økologiske marker matcher princippet om recirkulering. Af Irene Brandt, Økologi & Erhverv nr. 629, 23. marts 2018
- Sæt næringsstofferne fri. Af Irene Brandt Økologi & Erhverv nr. 631, 27. april 2018
- Målsætningerne presser næringsstofforsyningen. Af Irene Brandt, Økologisk Landbrug, 2 november 2018
Debatmøder for nye økologer
Projektets resultater er formidlet på tre debatmøder for nye økologer:
- 2. oktober: Brunholm Gårdbutik, Hjortholmvej 20, 9541 Suldrup
- 3. oktober: Engmark Is, Løveparkvej 2 b, 7323 Give og Engmark Is, Engmarksvej 2, 7323 Give
- 4. oktober: Aurion, Guldagervej 525, 9800 Hjørring
- Præsentation: Hvordan sikrer du næringsstofforsyningen på ejendommen? v/Annette Vibeke Vestergaard
Viden og materialer fra projektet formidles desuden på fremtidige omlægningstjek, hvor potentielle omlæggere til økologisk landbrug vil blive introduceret til alternative veje til næringsstofforsyning, og dermed kan overveje omlægning uden afhængighed af konventionel husdyrgødning.
Debatmøde: Gødning til fremtidens økologiske planteproduktion
På debatmødet Gødning til fremtidens økologiske planteproduktion d. 7. december 2017 deles viden og erfaringer om, hvordan vi skaffer gødning til fremtidens økologiske planteproduktion og udnytter næringsstofferne bedst muligt.
Program for mødet
10.00 – 10.15: Velkomst og introduktion v/Søren Bilstrup, formand for Økologisk Landsforenings Planteavlsudvalg, og Annette V. Vestergaard, chefkonsulent, Økologisk Landsforening
10.15 – 10.35: Gødning til fremtidens økologer på nationalt plan og på gårdniveau – udfordringer og løsninger v/Annette V. Vestergaard
10.35 – 11.00: Hvor finder vi vores næringsstoffer lokalt? v/Annette V. Vestergaard
11.00 – 12.00: Gødnings-debat: øget tilgang til næringsstoffer, over- vs. undergødskning, kvælstof vs øvrige næringsstoffer og politiske rammer v/ordstyrer Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark
12.00 – 12.45: Frokost
12.45 – 13.15: Kom godt i gang med biogasanlæg v/Michael Tersbøl
13.15 – 13.45: Go og no-go – biomasser til økologer v/Annette V. Vestergaard
13.45 – 14.00: Efterbehandling af afgasset biomasse ved mekanisk og termisk separering v/Michael Tersbøl
14.00 – 14.45: Biogas-debat: drift, økonomi, biomasser, gødningsvirkning og jordfrugtbarhed v/ordstyrer Annette V Vestergaard
14.45 – 15.00: Kaffe, opsamling og afslutning
15.00: Tak for i dag!
Debatmødet afholdes i projekterne Næringsstofforsyning for fremtidens økologi og Flere økologiske biogasanlæg.
Præsentationer
- Gødning til fremtidens økologiske planteproduktion v/Annette Vibeke Vestergaard
- Kom godt i gang med biogasanlæg v/Michael Tersbøl
Gårdmøde for økologiske grøntsagsavlere, 15. november 2018
Næringsstofforsyning og recirkulering for grøntsagsavlere v/ Anton Rasmussen Økologisk Landsforening
Gårdmøde: fremtidens næringsstofforsyning, 21. november 2018
Hos Kurt Kjelde, der er økologisk planteavler ved Vamdrup. Bedriften har været økologisk drevet siden 1998 og har gennem de senere år udfaset brugen af konventionel husdyrgødning til fordel for bl.a. kompost. På mødet kigger vi på afgrødevalg og gødningsstrategi på bedriften, og på mulighederne for at anvende biomasse fra affalds- og restprodukter nu og i fremtiden.
Projektets organisering
Projektet gennemføres af Økologisk Landforening. Der inddrages viden fra andre kilder og institutioner, såsom ICROFS, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, SEGES Økologi, Teknologisk Institut – AgroTech, Der trækkes på processer og rapport fra Arbejdsgruppe om bedre adgang til næringsstoffer for økologer i regi af NaturErhvervstyrelsen som opfølgning på Aktionsplan: Økologiplan Danmark. Desuden opfølgning på resultater fra projektet Næringsstofferne retur til markerne. Der inddrages viden fra og følges op på arbejdet med Økologisk Erhvervsteam for så vidt angår næringsstofforsyning som en begrænsning for vækst i det økologiske fødevareerhverv. Diverse rapporter om kortlægning af stofstrømme i regi af Miljøstyrelsen indgår. Der etableres en følgegruppe bestående af økologirådgivere og økologiske planteavlere.
Projektperiode
Januar 2017 - december 2018
Projektstøtte
Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.