Den jydske hest

Hvis du overvejer at vælge den jydske hest til naturpleje er her et par gode råd.
Jydske heste. Foto Sigrid Etzerodt.

Den jydske hest er ikke den mest udbredte til afgræsning af naturarealer, men specielt voksne heste er velegnede til formålet. De jydske heste er en meget omgængelige og nemme at håndtere.

I forhold til den jydske hest er det vigtigt at overveje følgene:

  • Opstaldningsfaciliteter
  • Hestens anvendelse
  • Hestens sundhed
  • Fodring af hesten
  • Avlsforeningens betydning

Opstaldningsfaciliteter

Hestene skal have adgang til en løsdrift eller stald om vinteren. Hestene kan godt finde på at gnubbe sig op ad inventaret, rulle ind i det, sparke til det etc. derfor skal inventaret til tungere heste være solidt og robust.

Hestens anvendelse

Hesten er meget alsidig. Den kan bruges som skovturshest, til let ridning, men fremfor alt er den en stabil kørehest/trækhest, hvis foretrukne gangart er solidt skridt.

Hvis de skal bruges til udstilling og avl er det vigtigt at se på hestens afstamning. Hvordan specielt forældre og evt. søskende og/eller afkom klarer sig ved udstillinger.

Det er en rigtig god idé at tage til en udstilling og kigge inden der tages beslutning om køb af hesten, hvis det kan lade sig gøre. Det er også en god idé at kontakte f.eks. den jydske hests avlsforening, de kan hjælpe med at vurdere om den hest du har i tankerne vil kunne klare sig godt til udstillinger og være velegnet til avl.

Hestens sundhed

Det kan altid anbefales at få egen dyrlæge til at lave en handelsundersøgelse af hesten inden købet afsluttes.

Den jydske hest er generelt en sund hest, nogle har dog problemer med skab.

Skab er mider der sidder i huden, oftest på benene. Det kløer og hesten vil ofte stå og stampe med det/de ben der er ramt.

Der kan være en arvelighed i modtageligheden for skab, derfor tilrådes det ikke at avle på heste, der har udpræget skab eller har fået afkom med udpræget skab.

For at undersøge om det er skab kan dyrlægen tage et skrab af huden. Skab skal behandles, men vil ofte være et tilbagevendende problem. Det anbefales ikke at købe heste med udpræget skab.

Fodring

Den jydske hest er en nøjsom hesterace, den bliver derfor nemt overvægtig og har dermed en øget risiko for forskellige sygdomme.

Voksne heste, der ikke er i træning, trives rigtig fint på naturgræs om sommeren og hø/wrap samt vitaminer og mineraler om vinteren. Hvis de får "for godt" græs om sommeren og/eller meget kraftfoder om vinteren kan de blive forfangne.

Avlsforeningens betydning

Både avlsforeningen og lokalforeningerne er meget sociale foreninger.

Ud over at deltage ved dyrskuer bliver der holdt forskellige arrangementer, både med og uden heste. Bl.a.: Tilkørselsdage, sommerfest, julefrokost og ture forskellige steder.

Link til avlsforeningen for den jydske hest. lokalforeningerne kan findes på deres hjemmeside under links.

Jeg har, for at kunne lave denne side, været på besøg hos Helle Dalsgaard, der er formand for avlsforeningen "Den Jydske hest".

Tilbage til Valg af hestehold