Markedet - en niche i nichen

Mange faktorer har betydning for priserne på det endnu ret lille marked for økologisk maltbyg.

Efter lukningen af Aarhusegnens Andel i 2010 er DLG den største danske aktør i den niche, som økologisk maltbyg udgør. - Vi har nok omkring 60 procent af det marked, og de øvrige 40 procent fordeler sig mellem forskellige andre selskaber, siger Henrik Kløve, økologichef i DLG. Kunderne var tidligere udelukkende udenlandske malterier, men siden 2009 er også det Carlsberg-ejede Danish Malting Group gået ind på det økologiske marked.

Marked på 2-3000 tons

Selv om der er en stigende interesse for økologisk øl, advarer Henrik Kløve imod en overdreven optimisme i forhold til afsætningen af økologisk dyrket maltbyg. - Der er fortsat tale om en niche i nichen. Jeg vil tro, at den samlede danske afsætning i 2010 nok vil være mellem 2000 og 3000 tons. Og da der kun skal bruges lidt over 50 gram byg pr. øl, skal der langes mange flere økologiske øl over disken, før det kan mærkes på markedet for økologisk maltbyg, siger Henrik Kløve.

Handler kun på kontrakt

- For DLG's vedkommende kan jeg sige, at vi ser på, hvor stor efterspørgslen er, før vi tegner nye kontrakter på dyrkning. Og vi aftager ikke mere end vi har kontrakter på, tilføjer han. Størrelsen af det økologiske marked sættes i relief af, at et enkelt parti konventionelt maltbyg udmærket kan bestå af en skibslast på over 40.000 tons - cirka 15 gange mere end den totale danske afsætning af økologisk maltbyg på et år.

Pris afhænger af mange faktorer

Ifølge Henrik Kløve spiller mange faktorer ind på den pris, en økologisk landmand kan få for maltbyg. - Nogle af vores kunder vil godt have en bestemt historie, for eksempel om jordens bonitet. Det kan være at byggen er dyrket på en højmose, eller der har været en særlig forfrugt på marken. Hvis vi har sådan nogle ønsker fra en kunde, og vi har en landmand, som kan opfylde dem, så kan vi give en bedre pris, forklarer han.

Amerikanske krav og lagerkontrol

Mens en landmand ikke selv har indflydelse på, om hans marker ligger på en højmose, så er der andre parametre, som det er lettere selv at gøre noget for at opfylde. For eksempel kan der være nogle af DLG's kunder, som forlanger, at varen lever op til de særlige amerikanske økologi-krav kaldet NOP - dem kan du læse mere om under menupunktet Økologi og maltbyg. Der er også kunder, som stiller særlige krav til lagringen.

- Hvis landmanden fører en lagerjournal, hvor han en gang om ugen måler og noterer fugtighedsprocenten og temperaturen i lageret, og han dokumenterer at det er sikret mod skadedyr, så kan det også være noget, som nogle kunder vil betale ekstra for, fortæller Henrik Kløve. Under alle omstændigheder skal kornet leve op til de generelle krav til maltbyg. Blandt andet skal kernerne være store (mindst 90 procent af dem skal være 2,5 mm eller større) og proteinindholdet må højst være 11,5 procent.

Priser fra 130 til 200 kr.

Hvis et parti kun lever op til de generelle krav til maltbyg, vil prisen til landmanden dog næppe blive højere end cirka 130 kr. pr. tønde - det vil sige på lag med afregningen for foderbyg. Men hvis en af de andre faktorer - en særlig historie om dyrkningen, NOP-certificering eller lagerkontrol - også indgår i kontrakten, så vil DLG betale op til omkring 200 kr. pr. tønde.

Maltbyg egnet som perlebyg

Ifølge Henrik Kløve er der imidlertid også en anden voksende niche for økologisk byg af maltkvalitet: Det er velegnet til perlebyg - det vil sige polerede bygkerner. Især fordi perlebyg ligesom maltbyg kræver store flotte kerner. - Og på det område tror jeg, at der bliver et meget stort marked for økologisk byg og til gode priser. Vi ser allerede i dag et voksende salg af perlebyg, og jeg tror det kommer til at indgå i morgenmadsprodukter, og så vil markedet virkelig vokse, mener Henrik Kløve.