Økologisk maltbyg - dyrkning og marked
I Danmark dyrkes omkring 1000 hektar med økologisk byg til malt, men der er marked til en væsentligt større produktion.
Kvalitetskravene til økologisk maltbyg er de samme som til konventionel: Lav proteinprocent, god spireevne og store kerner. Til gengæld er der en god pris at hente, når varen lever op til de høje kvalitetskrav.
Normalt er mellem 80 og 95 procent af en øl baseret på en almindelig basis bygmalt - det gælder også specialøl. Der er altså marked for en stor mængde økologisk maltbyg af de mest almindelige sorter, selv om der også indgår andre malttyper i mange økologiske øl.
Maltbyg før og nu
Agronom og Ph.D. Anders Borgen har siden begyndelsen af 1990'erne forsket i økologisk planteavl og arbejdet med forædling af kornsorter. Siden 2003 er det sket i hans eget firma Agrologica.
Til bladet ØLentusiasteN har Anders Borgen skrevet nedenstående tre grundige artikler om maltbyg før og nu, og om forholdet mellem byg, malt og øl. Klik på overskrifterne for at se artiklerne i pdf-format.
- Økologisk korn til malt. Malt er ikke bare malt, og korn er heller ikke bare korn. Ølentusiasten nr. 41, december 2007.
- Øl skal serveres med en god historie. Gensplejsede produkter hører ikke hjemme i kvalitetsprodukter. Ølentusiasten nr. 42, februar 2008.
- Glemte værdier i gamle danske maltbygsorter. Malt er ikke bare malt, og korn er heller ikke bare korn. Ølentusiasten nr. 42, februar 2008.