Økologisk maltbyg - dyrkning og marked

Dansk landbrug har en stor tradition for dyrkning af maltbyg. Indtil videre har den økologiske del af produktionen dog været beskeden.

I Danmark dyrkes omkring 1000 hektar med økologisk byg til malt, men der er marked til en væsentligt større produktion.

Kvalitetskravene til økologisk maltbyg er de samme som til konventionel: Lav proteinprocent, god spireevne og store kerner. Til gengæld er der en god pris at hente, når varen lever op til de høje kvalitetskrav.

Normalt er mellem 80 og 95 procent af en øl baseret på en almindelig basis bygmalt - det gælder også specialøl. Der er altså marked for en stor mængde økologisk maltbyg af de mest almindelige sorter, selv om der også indgår andre malttyper i mange økologiske øl.

Maltbyg før og nu

Agronom og Ph.D. Anders Borgen har siden begyndelsen af 1990'erne forsket i økologisk planteavl og arbejdet med forædling af kornsorter. Siden 2003 er det sket i hans eget firma Agrologica.

Til bladet ØLentusiasteN har Anders Borgen skrevet nedenstående tre grundige artikler om maltbyg før og nu, og om forholdet mellem byg, malt og øl. Klik på overskrifterne for at se artiklerne i pdf-format.

Mere viden