Økologisk øl - et marked i vækst

I takt med den generelle vækst i markedet for økologiske fødevarer stiger også produktion og salg af økologisk øl.

I skoven af nye danske ølmærker er der således flere, der baserer alle deres øl på økologisk malt: Ørbæk Bryggeri, Samsø Bryghus, Fuglebjerggaard og Søbogaard. Dertil kommer, at adskillige andre har en eller flere økologiske øl i deres sortiment. Blandt de større etablerede bryggerier skiller Thisted Bryghus sig ud med en mangeårig produktion af Økologisk Thy Pilsner og andre økologiske øl.

Potentiale for større marked

Alligevel er det kun en mindre del af det trecifrede antal nye øl, der er lanceret i Danmark de seneste år, som er brygget på økologisk malt. Der er imidlertid ingen tvivl om, at der er et markedsmæssigt potentiale for en langt større produktion af økologisk øl. Økologi vil derfor være et stærkt konkurrenceparameter i de kommende år, hvor konkurrencen mellem de mange nye bryggerier skærpes, og forbrugernes forventninger til øllet vokser.

Humle

Bortset fra et par enkelte undtagelser bliver der kun brugt importeret humle på danske bryggerier. Dette gælder også for det meste økologiske øl. Den mest markante undtagelse er Fuglebjerggaard i Nordsjælland, hvor landmand og brygger Per Kølster dyrker mange forskellige humlesorter. Han sælger også spæde humleplanter. På hjemmesiden danskhumle.dk er der informationer om et projekt for udvikling af dansk avl af humle.

Fem gode grunde til at brygge økologisk øl

  • Rene varer: Økologi står for autentiske og usminkede fødevarer og et rent miljø. Dette ved moderne forbrugere, og den positive opfattelse omfatter også økologisk øl.
  • Konkurrencefordel: I den skærpede konkurrence mellem de mange nye mikrobryggerier er det et godt salgsargument for en øl, at den ikke blot smager godt, men at den også er økologisk.
  • Større værdi: Merudgiften til økologiske råvarer vil kun i sjældne tilfælde være større end et par kr. for en halv liter øl. Denne merpris kan mere end opvejes af den merpris og det øgede salg, som det røde Ø-mærke kan indbringe.
  • Beskyttelse af grundvand: Økologisk dyrkning af maltbyg skåner grundvandet for mødet med det konventionelle landbrugs pesticider.
  • Renere natur: Økologisk dyrkning skåner ligeledes vandløb og naturarealer mod forurening med pesticider. Af samme grund er der en rigere og mere varieret natur omkring økologisk drevne arealer.

Danske bryggerier med økologisk øl

Nogle få af bryggerierne på denne liste brygger udelukkende økologisk, de øvrige har en enkelt eller flere økologiske øl i deres sortiment. Det kan imidlertid hurtigt skifte, om et bryggeri har økologisk produktion eller ej. Derfor kan der være bryggerier med økologiske øl, som ikke er med på listen, ligesom nogle af bryggerierne på listen kan være ophørt med økologisk produktion. 

Mere viden