Plan om helt lokal øl i Ringsted
Øl fra det lokale mikrobryggeri er altså - bortset fra enkelte undtagelser (se nederst i teksten) - skabt på alt andet end lokalt malt; og det er uanset om malt og øl er økologisk eller ej.
Dagmar vil være lokal
Men i Ringsted har det lokale mikrobryggeri Dagmarbryggeriet en plan om at gøre en eller flere af bryggeriets ølsorter helt lokale. Planen går ud på, at bryggeriet skal få lavet sit eget malt ud fra økologisk byg, som er dyrket lige udenfor byen. Mere præcist skal det lokale maltbyg komme fra Bakkegården, der ejes og drives af Søren og Heidi Larsen; et af de fem ægtepar, der sammen ejer det lille bryggeri.
Lokal identitet dagmarbryg
- Bryggeriet har sit navn fordi Dronning Dagmar (Valdemar Sejrs hustru, red.) ligger begravet i Skt. Bendts Kirke i Ringsted, og hun har altid betydet meget for byen. Vi vil gerne have vores bryggeri til at hænge sammen med byens historie og identitet, og vi vil gerne sælge vore øl lokalt.
Derfor vil det være naturligt for os at bruge lokale råvarer, siger Søren Larsen. Han er erfaren avler af økologisk maltbyg og deler i øvrigt gerne ud af sine erfaringer til andre landmænd. Det er med andre ord ikke noget problem at skaffe lokalt dyrket økologisk maltbyg af god kvalitet.
Søger malteri
Derimod er det en udfordring at finde et malteri, der kan og vil håndtere de seks til otte ton korn, som Dagmar-folkene regner med at få brug for pr. år, og som skal holdes adskilt fra andet korn før, under og efter maltningsprocessen. De tre industrielle malterier, der findes i Danmark er gearet til 80 ton korn eller mere pr. produktionsgang.
At fodre sådanne anlæg med den mængde, som Dagmarbryggeriet har behov for, svarer til at bruge en traktor med vendeplov til dyrkning af en parcelhushave. Derfor er Søren Larsen og de øvrige ejere af bryggeriet nu i færd med at undersøge andre muligheder for at få maltet hans byg til en helt lokal Dagmar-øl.
Undtagelserne
Så vidt vides er der kun tre eksempler på danske øl, som er brygget med malt af kendt oprindelse.
- Den ene er de øl, som den økologiske multiproducent Per Kølster brygger. Han laver selv al sin malt af byg fra markerne på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Produktionens størrelse er 3-400 flasker pr. bryg.
- En anden undtagelse er produktionen i langt større skala til varemærket De 5 Gaarde. Mindst 80 procent af malten til De 5 Gaardes øl kommer fra byg, som er dyrket på de fem navngivne godser, der er med i samarbejdet. Disse øl er ikke økologiske.
- Krenkerup på Lolland er både gods og bryggeri, og så vidt muligt bruges byg fra godsets egne marker til bryggeriets malt. Med tiden er det hensigten at alt malt skal være fra egen byg. Maltningen foregår hos Weyermann i Tyskland. Krenkerup er ikke økologisk.