Erfaringer fra Thisted Bryghus

De mere end 1000 lokale aktionærer i Thisted Bryghus A/S var langt fra begejstrede, da daværende brygmester og direktør Peter Klemensen i 1995 lancerede det gamle, hæderkronede bryggeris første økologiske øl - Økologisk Thy Pilsner.

Den gang var der ikke mange økologiske landmænd i Thy, og den lokale befolknings generelt skeptiske holdning til den nye produktionsform lod sig ikke overvinde af den lidt anderledes smag i den økologiske version af deres kære Thy Pilsner.

En markant udvikling

- Men da jeg fem år senere præsenterede dem for vores nye og lidt stærkere Økologisk Humle, så sagde de "Jamen det smager jo godt, selv om det er økologisk". Og da jeg senere igen sendte vores økologiske Classic på markedet, så sagde de "Den smager godt - det må være fordi den er økologisk". Sådan har holdningen ændret sig, husker Peter Klemensen. Trods aktionærernes indledende modvilje holdt Peter Klemensen altså fast ved, at bryggeriet skulle have økologisk øl i sortimentet, og i dag er der et rødt Ø-mærke på omkring 25 procent af produktionen.

Anderledes aromaer

Ifølge Peter Klemensen er der forskel i øllets aromaer, alt efter om det er brygget på økologiske eller konventionelle råvarer. - Det er sandsynligvis fordi, sammensætningen af proteiner er lidt anderledes i økologisk malt, mener han.

Frem til 2009 var hele Thisted Bryghus's økologiske produktion baseret på malt, som var importeret fra Tyskland. Men nu er bryggeriet få malt, hvor malteriet garanterer, at det er lavet ud fra dansk økologisk byg. - Jeg glæder mig over, at det nu er det danske grundvand, der bliver skånet for pesticider ved dyrkningen af det økologiske maltbyg, vi bruger, siger Klemensen.

Andre teknikker i produktionen

De anderledes aromastoffer i den økologiske malt fik ikke Klemensen til at ændre bryggemetoder. Derimod har han på grund af de skrappe økologiske regler om tilsætningsstoffer eksperimenteret sig frem til ændringer to steder i produktionen. Det gælder ved syrning af urten og udfældning af proteinstoffer. - I den økologiske produktion må vi ikke som normalt syrne urten med mineralsk syre - det vil sige saltsyre eller svovlsyre.

Derfor har jeg måttet finde frem til en anden måde at justere urtens pH-værdi. Men jeg holder for mig selv, hvordan jeg gør, for der ligger fire års eksperimenter bag, siger han. Også når det gælder udfældning af proteinstoffer i det færdiggærede øl, måtte Klemensen finde frem til sin egen økologiske løsning. - Da man ikke må bruge tilsætningsstoffer, handler det om at lagre det i længere tid ved kulde, fortæller han.

Glad for økologien

Ifølge Peter Klemensen er det altså mere besværligt at brygge økologisk end konventionelt. Desuden er det en dyrere produktion, og der er mere administrativt arbejde, fordi der skal føres særskilt regnskab over økologiske rå- og færdigvarer. Alligevel er han glad for bryghusets økologiske satsning.

For økologisk dyrkning i landbruget giver gode muligheder for at redde vores drikkevand fra pesticider. Der er også lavet undersøgelser, der viser, at visse økologiske råvarer skulle være sundere end konventionelle. Desuden føler folk sig mere trygge ved de økologiske produkter, fordi der ikke er tilsætningsstoffer i, siger pioneren indenfor økologisk ølbrygning i Danmark.

Få mere viden på bryggeriets hjemmeside thisted-bryghus.dk.