Erfaringer fra Ørbæk Bryggeri
På oerbaek-bryggeri.nu lyder argumentationen: "Det, vi putter i munden, skal være af den bedste kvalitet - det skal ikke være fyldt med sporbare pesticider og andre kemiske stoffer.
Disse stoffer skader nemlig såvel mennesker som natur - og vi vil ikke anvende råvarer, som måske er dyrket på bekostning af forurenede søer, åer og have, rent drikkevand og menneskers velvære. Vi ønsker den bedste kvalitet. Vi brygger og producerer ud fra den overbevisning, at den bedste smag fås ved at benytte de bedste råvarer, og det er økologiske råvarer".
6000 hektoliter om året
Produktionen af økologisk øl i Ørbæk begyndte i 2002, og siden har det lille bryggeri lanceret over 20 forskellige typer øl - alle med det røde Ø-mærke på etiketten. Den årlige produktion er nu oppe på cirka 6000 hektoliter, svarende til 1,2 millioner halvliters-flasker. Bryggeriet ejes af Niels og Nicolai Rømer (far og søn). De købte i 1996 det den gang lukkede bryggeri, og året efter startede de en produktion af økologisk juice og sodavand op i lokalerne.
Fik hæder fra begyndelsen
Da de gik i gang med at lave øl, var deres første bryg en Brown Ale, som samme år blev hædret med en Økologisk Guldmedalje for sin gode smag. Ifølge Ørbæk Bryggeris brygmester Allan Poulsen er der rent bryggeteknisk ingen forskel på, om råvarerne er økologiske eller konventionelle. Det er præcis samme proces med mæskning, kogning af urt og så videre, som man almindeligvis ser på mikrobryggerier. - Men på de helt store bryggerier er det almindeligt at tilsætte enzymer under brygningen, og det må man ikke i økologisk produktion, tilføjer han.
Mindre udvalg af råvarer
For en økologisk brygger kan det være en udfordring at skaffe de rigtige råvarer til enhver slags øl. - Udvalget er mindre både af malt og humle, og de er også dyrere end de konventionelle råvarer, siger Allan Poulsen. Gæren er ikke noget problem, da Ørbæk Bryggeri selv opformerer den på basis af økologisk sukker. I takt med, at markedet for økologisk øl stiger, må det dog forventes, at også udbuddet af økologisk malt og humle vil stige. I dag køber Ørbæk Bryggeri malt hos fire-fem leverandører rundt omkring i Europa.
Kontrol flere gange årligt
Forbrugerne skal kunne stole på det røde Ø-mærke, og derfor kontrollerer den lokale fødevareregion, at de økologiske virksomheder i området holder sig helt til økologireglerne. - Vi har kontrol flere gange om året. Vi skal også føre regnskab over de økologiske varer, der kommer ind og ud af virksomheden, og det går der selvfølgelig noget tid med. Men det administrative er mere enkelt for os, der kun har økologisk produktion, sammenlignet med et bryggeri med blandet produktion, siger Allan Poulsen.