Egenproduceret foder til økologisk fjerkræ
Nedenfor finder du en oversigt med fodermidler til fjerkræ fra egenproduktion. Klik på hvert enkelt fodermiddel for at hente et datablad om fodermidlet. I databladet finder du information om dyrkning, sædskifte, høst, opbevaring mv. samt oplysninger om næringsstofindhold og dyrknings- og fodringsmæssige hensyn, herunder også om fodermidlet indeholder ernæringsskadelige stoffer.
Fodermidlerne er undersøgt i Økologisk Landsforenings projekt ”Den alsidige fjerkræbedrift – med robust sædskifte med grovfoder og selvforsyning med protein” i 2016 og 2017. Det er angivet i databladet, om fodermidlet er afprøvet i projektet, og for disse fodermidler er det angivet, hvordan afgrøden er dyrket, høstet, konserveret og opbevaret i forbindelse med afprøvningen. For øvrige fodermidler er der anvendt tabelværdier og dyrkningserfaringer fra andre afprøvninger.
Fodermidlernes næringsindhold
Næringsstofindholdet i de forskellige fodermidler er vejledende, da det i nogen grad vil være påvirket af dyrkningsforhold, sort, høst/slættidspunkt mm. Er det nødvendigt at kende det præcise næringsstofindhold i fodermidlerne, må der udtages repræsentative prøver af foderet til analyse på et laboratorium. Nogle fodermidler indeholder ernæringsskadelige stoffer (ANF), hvilket betyder, at de kun kan iblandes foderet i begrænset mængde, eller at man skal vælge sorter med lavt indhold af de pågældende ANF’er. Se bemærkninger vedr. dette i databladene. Se i øvrigt vejledende næringsstofbehov for fjerkræ herunder.
Katalog: Egenproducerede foderråvarer til økologisk fjerkræ
Tørfoder
Grovfoder
Den alsidige fjerkræbedrift - med robust sædskifte med grovfoder og selvforsyning med protein
Projektet Den alsidige fjerkræbedrift – med robust sædskifte med grovfoder og selvforsyning med protein udvikler og afprøver koncepter for selvforsyning med foder til fjerkræ, herunder også proteinfoder, så økologiske fjerkræbedrifter på sigt kan blive uafhængige af ikke-økologisk proteinfoder. Der er særligt fokus på at undersøge, om alternative grovfodermidler i højere grad kan bidrage til at opfylde fjerkræets næringsstofbehov og opnå sædskiftefordele i marken.
Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Læs mere om projektet her