God smag i hjertet af Paris

Madsamlinger finder sted overalt i konceptets fødeland Frankrig og er populære som aldrig før. Fra land til by samles værter, forbrugere og fødevareproducenter på Madsamlinger og udveksler friske varer. Det gør sig også gældende midt i Paris på én af byens travleste pladser.

Gare-de-Lyon summer af liv og aktivitet en almindelig tirsdag eftermiddag i oktober. Togstationen i den østlige del af det centrale Paris er en af de travleste i Europa, og tusindvis passerer dagligt den store plads foran hovedindgangen. Tæt på indgangen er der opsat tre lange borde, som med farverige skilte viser, at den ugentlige Madsamling er i fuld gang. Bordene bugner af friske farverige grøntsager i sæson, poser med duftende brød, kølekasser med kødudskæringer og fisk, frisk pasta, mælk, ost, yoghurt, juice, cider, specialte, nyristet kaffe, fine chokolader, kager og mange andre fristelser. På deres vej over pladsen kan forbipasserende få udleveret deres forudbestilte varer på Madsamlingen, leveret direkte fra den lokale producent, enten af producenten selv eller af Antoine Compan, som er vært for Madsamlingen på Gare-de-Lyon.

Gode forbindelser og korte forsyningskæder

Netop den direkte levering og nære kontakt mellem forbruger og fødevareproducent har siden grundlæggelsen af Madsamlingerne i Frankrig i 2011 været en grundsten i organisationen, som siden har arbejdet for at skabe kortere forsyningskæder og en mere direkte vej for fødevarerne til forbrugernes indkøbsnet – selv midt på en af de travleste pladser i centrum af Paris.

- Vi har en del urban farmers i Paris, som mange af vores medlemmer gerne vil købe varer fra, siger Antoine Compan, som fortæller, at hans Madsamling bl.a. kan tilbyde grøntsager dyrket på tage, hvedegræs fra minidrivhuse, nybagt brød fra lokale bagerier, øl fra mikrobryggerier, bøffelmozzarella fra minimejerier, og kød fra nærmeste slagter. Ofte samarbejder flere producenterne om at levere deres produkter ind til flere af de mange Madsamlinger i byen.

- Det er en stor fordel, at producenterne er i netværk og kan hjælpe hinanden, siger Antoine Compan. - Dels kan de bedre få praktikken til at gå op og sparer tid og penge ved at arbejde sammen og f.eks. transportere varer i fællesskab, dels kan de byde ind med forskellige faglig viden om produktion og kunder. Jeg har fokus på, at det netværk skal fungere og sørger for at sætte producenter i forbindelse med hinanden.

Fair pris for godt arbejde

Ud over netværket er den pris, producenterne kan få for deres varer, en gulerod for at levere til Madsamlingerne, siger Noémie Mercier, der er Responsible Service Client for Madsamlingerne i Frankrig, La Ruche qui dit Oui. Producenterne fastsætter selv prisen for de varer, de leverer til Madsamlingerne, og 80 % af beløbet får de i egen lomme, mens resten fordeles mellem værten og organisationen.

- Fra start har det været vigtigt for os, at producenterne får en fair pris til producenterne for deres arbejde. Vi vil decentralisere fødevareproduktionen og give mere medbestemmelse til producenter og forbrugere, så vi bevarer vores fødevareproduktion med god økonomi, beskæftigelse og social velfærd, siger Noémie Mercier, som også fortæller, at det er vigtigt for Madsamlingernes medlemmer, at producenterne får så høj en andel af varernes pris som muligt.

- Vores medlemmer spørger ofte ind til prisen og vil være sikre på, at købet er fair, så producenten bliver betalt ordentligt for sit arbejde. Sådan er det ikke altid, når producenterne sælger deres varer i supermarkederne, fortæller Noémie Mercier.

En af de handlende på Madsamlingen på Gare-de-Lyon, Jean Roussel, supplerer:  - Der har været mange historier om, at landmænd får så lidt for deres varer i supermarkederne, at de ikke engang kan dække omkostningerne for at producere dem, siger han.

- For mig er det vigtigt at vide, at de penge, jeg betaler for mine varer, går til producentens arbejde og ikke i lommen på et supermarked. Jeg køber oftest ost, kød og grøntsager, men kan få alt, jeg har brug for, og i en bedre kvalitet. Jeg har indtryk af, producenterne gør noget ekstra ud af deres varer her, fordi vi som forbrugere er tættere på dem, når varerne leveres direkte, siger Jean Roussel, som ugentligt henter sine varer på Gare-de-Lyon på vej hjem fra arbejde.

Noemie Mercier uddyber, at det at vide, hvor maden kommer fra, motiverer mange forbrugere til at handle på Madsamlingerne.

- Vi oplever, at mange medlemmer spørger ind til producenten og vil vide mere om produktionen, sæson, evt. forarbejdning osv., både når medlemmer og producenter mødes på Madsamlinger og i vores online fora, siger hun, og fortæller også, at medlemsture med besøg hos producenter er meget populære.

Nye producenter og værter får vejledning

Stadig flere producenter er ifølge Noémie Mercier interesserede i at levere til Madsamlingerne, og nytilkomne hjælpes på vej af et start-team, der giver råd og vejledning, f.eks. om produkttilpasning og markedsføring:

- Byens forbrugere kommer ofte fra små husholdninger, og produkter og portionsstørrelser skal tilpasses til det lavere forbrug, der er i de husholdninger, siger Noemie Mercier, – Beskrivelserne af produkterne online skal beskrives meget visuelt og suppleres med gode billeder, så læseren får smag for produktet uden at se og røre.

Værter tilbydes også opstartstræning med introduktion til lovgivningsmæssige rammer for Madsamlingerne og sparring om f.eks. valg af lokation og producenter. En del af træningen består også i at lære at bruge både den online platform og de fysiske møder med producenter og forbrugere til at skabe fællesskab og inspirere til øget brug af lokale fødevarer.

- Værterne er som sådan uafhængige handlende, som hver især har et ansvar for at være gode iværksættere, opstarte og drive Madsamlingen, opsøge producenter og være i god kontakt med medlemmer.

Et af værtens vigtige valg er, hvor Madsamlingen arrangeres. Den skal være tilgængelig for både producenter i varebiler og medlemmer til fods, på cykel, med offentlig transport mv., og der skal være ly for vind og vejr hele året. I Paris danner såvel kulturhuse som barer, cafeer, biografer, museer, teatre og stationer rammer om Madsamlinger, og der findes endda drive-in-samlinger, som ofte benyttes af forældre, der kan hente deres varer på vej hjem fra arbejde, uden børnene skal ud af bilen. Som noget nyt tilbydes også udbringning af varer til kontorer og hjemmeadresser med cykelbud.

- Vi opfordrer vores værter til hele tiden at tænke ny og dele ideer om, hvor og hvordan de arrangerer Madsamlinger, siger Noémie Mercier, som fortæller, at bl.a. smagninger, fællesspisning, kunst og musik er med til at skabe aktivitet, oplevelser og fællesskab omkring de parisiske Madsamlinger.

Aktivitet er der fortsat masser af på pladsen foran Gare-de-Lyon, mens sen eftermiddag bliver til aften, og Antoine Compan udleverer de sidste varer fra Madsamlingen.

Fakta

  • Madsamlinger i Frankrig: 881
  • Madsamlinger i Paris: 107
  • Producenter, Gare-de-Lyon: 47
  • Produkter, Gare-de-Lyon: 893
  • Gennemsnitskøb: 37 Euro pr medlem pr ordre, ved levering: 46 euro.

Læs mere

Markedsvækst kræver forbrugertillid

Artiklerne er udarbejdet i projektet Markedsvækst kræver forbrugertillid, som har til formål at forbedre det landbrugsfaglige og afsætningsmæssige grundlag for at udvikle økologiske landbrugsbedrifter og fasthold og udbygge forbrugernes tillid til dansk økologi. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.