DM i hø 2013

Lørdag den. 7. september 2013 kl. 17. afsløres hvem der har produceret årets bedste parti hø – er det dig?

Opskrifter med hø

Har du nogensinde haft hø i køkkenet? Hø kan bruges til mange ting, selv til madlavningen. Prøv opskrifterne med hø fra Restaurant L'estragon.

Dommerpanelet 2013

Dommerpanelet består af 6 meget forskellige personer med hver deres indgangsvinkel til hø. Blandt dommerne er der landmænd, kokke og fagkonsulenter.

Se hvem der vandt DM i hø 2013

Danmarksmestrene i hø 2013 blev Urtefarm ved Brørup og Mads Lystbæk fra Spjald. DM i hø blev i år afholdt ved Food Festival i Aarhus.

Der dystes i to kategorier: Mark tørret og lade tørret.

I første bedømmelsesrunde findes to finalister i hver kategori. Her vurderes: Duft, farve, diversitet, fordøjelighed og struktur.

I anden bedømmelsesrunde fodres de to marktørrede finalister til tre ertebøllefår med lam og de to ladetørrede finalister til to køer med kalve af sortbroget jysk malkerace.

Vinderne bliver det hø der ædes mest af.

Konkurrencen om Danmarks bedste ladetørrede og marktørrede hø

For at være med skal du udfylde denne tilmeldingsblanket: Tilmelding er lukket her på siden - Kontakt Thorkild Nissen for eftertilmelding - mobil: 40256047.

Herefter har vi brug for minimum 3 kg hø. Det kan enten leveres til Økologisk Landsforening på adressen Silkeborgvej 260, 8230 Åbyhøj, senest mandag den. 2. september 2013. Eller det kan afleveres i høteltet hos Økologisk Landsforening på Food Festivalen, senest lørdag den. 7. september 2013 kl. 11. Høet er indgangsbillet for én person.

Høet kan også afleveres på Aulum dyrskue, lørdag d. 10. august 2013.

Præmien for det bedste hø er et gavekort på en middag for 2 til restaurant Noma eller L'estragon (der trækkes lod mellem de to vindere).

2. præmien er en le fra Bakkebjerg naturpleje eller øl fra Per Kølster malt og øl. (der trækkes lod mellem de to 2. pladser).

Kom og sans de to vindere

Alle der besøger Food Festivalen fra fredag kl. 13.00 til lørdag kl. 14.00 kan stemme på det parti mark tørret og lade tørret hø, de mener vinder DM i hø.

Vinderen offentliggøres lørdag kl. 17.15

Alle præmierne overrækkes af Frank Erichsen, kendt som Bonderøven på Dr1.

Det sker alle dage

  • Der laves mad med hø af L'estragon - kom og få en smagsprøve, se hjemmeside her.
  • Der vil være salg af le-grej, læs mere her.
  • Der er mulighed for le kursus, spørg lemændene herom.
  • Det er muligt at se, røre og høre om de gamle husdyrracer:

Kvæg: Sortbroget jysk malkerace (SJM) v. Simon Wiesner, Skjoldhæj Landbrugsfællesskab.

Får: Ertebøllefår v. Jakob Kortegaard Becker. Læs mere her.

Grise: Sortbroget dansk landracesvin v. Birgit Bak, læs mere her.

Opskrifter med hø fra Restaurant L'estragon

Program fredag

  • I løbet af dagen
Le mændene laver hæs rundt om DM i hø teltet
  • 13.30-15.00
Mad med hø og de gamle danske husdyrracer v. L'estragon.
  • 14.30-16.30
Le kursus
  • 16.30-18.00

Mad med økologisk gris v. L'estragon.

 

Program for lørdag

  • 10.30-12.00

Mad med hø og de gamle danske husdyrracer v. L'estragon.

  • 11.00
Sidste chance for at indlevere hø.
  • 12.00-12.30
Første dommerbedømmelse.
  • 13.30-15.00
Mad med hø og de gamle danske husdyrracer v. L'estragon.
  • 14.00
Sidste mulighed for at deltage i konkurrence om at sanse de to vindere.
  • 14.00
Offentliggørelse af de to finalister i begge kategorier.
  • 14.00-16.30
Dommerbedømmelse v. kæer og får.
  • 16.30-18.00
Mad med økologisk gris v. L'estragon.
  • 17.00
Offentliggørelse af vindere og overrækkelse af præmier, v. Frank Erichsen.

Kom og mød Frank Erichsen, kendt fra TV programmet Bonderøven.

Udover at være dommer i DM i hø, kommer Frank også og laver hæs ved DM i hø teltet lørdag kl.?

 

Program søndag

  • Hele dagen
Salg af konkurrencehø i økonet.
  • 13.30-15.00
Mad med hø og de gamle danske husdyrracer v. L'estragon.
  • 14.30-16.30
Le kursus
  • 16.30-18.00
Mad med økologisk gris v. L'estragon.

 

Food Festivalen

Læs mere om Food Festivalen her

Projektbeskrivelse

Formål

Formålet med projektet er at "genopfinde" hø som et naturligt og sundt foder til drøvtyggere, der giver mulighed for at lave nogle unikke mælkeprodukter.

DM i hø vil inspirere flere landmænd til at producere mere og bedre hø med moderne maskiner og være en event, der bidrager positivt til landbrugets image. Mere hø i fodringen vil bidrage positivt til såvel dyrenes sundhed som mælkeprodukternes kvalitet.

I foråret udarbejdes informationsmateriale og artikler i landbrugsfaglige medier om produktion af hø anno 2013. I samarbejde med Claus Meyer planlægges rammer og events i forbindelse med DM i hø 2013. Der udpeges et bredt sammensat dommerpanel, som repræsenterer såvel landbrug, natur og fødevarer.

Formålet med projektet er:

  • at skabe højere velfærd blandt drøvtyggere. Indholdet af næringsstoffer, struktur og tyggetid i hø matcher drøvtyggernes behov.  I de biodynamiske regler er der et direkte krav om, at drøvtyggerne skal fodres med et minimum af hø. Velfærden blandt økologiske og konventionelle drøvtyggere vil blive større ved øget fodring med hø.
  • at skabe mulighed for et bredere sortiment i mælkeprodukter, især ost. Smagsstofferne i græsset bevares og udvikles bedre, når det konserveres som hø. Ensileringsprocessen konformerer smagsstofferne ved at udsætte dem for et meget surt miljø med PH imellem 4 og 5. Herudover giver ensilage mulighed for, at anaerobe bakterier kan udvikle sig og senere hen give smørsyregæring i langtidsmodnede oste, der får dem til at "puste" og smage som "gamle ole". Anaerobe bakterier trives ikke under de aerobe forhold i høet.
  • at give forbrugerne en positiv og sanselig oplevelse af dansk landbrug. Duften af hø skaber positive associationer hos de fleste forbrugere.

Aktiviteter

Umiddelbart efter årsskiftet planlægges de overordnede rammer (udvælgelse af dommere, kategorier af hø - vedvarende græs/sædskiftegræs, ladetørret/marktørret -. præmier, events, m.v) for DM i hø 2013 i samarbejde med den oprindelige idémand til arrangementet, kokken Claus Meyer.

Primo 2013 udgives en vejledning "Hø på marken", som kort giver instruktion i optimal skårlægning, vending, rivning og opsamling til hø med de bedst egnede moderne maskiner.

I maj måned annonceres DM i hø i landbrugspressen sammen med faglige artikler om fremstilling af hø.

Nye events udvikles og tidligere afpudses - leslagning, mad med hø, hø til alle tider, overnatning på høhotel.

Der indsamles partier af hø fra hele landet til konkurrencen, som afholdes i forbindelse en større relevant event et sted i Danmark.

DM i hø planlægges som en sanselig oplevelse for Food Festivalens 30.000 deltagere. Herudover arbejdes der målrettet på at skabe kontakter til såvel dags- som fagpressen. Ved DM i hø deltager konsulenter fra Økologisk Landsforening med rådgivning i produktion og fodring med hø.

Projektperiode: januar 2013 - december 2013.