Økologisk ferie

Økologisk forbrug er i vækst - også i ferietiden. Er der uudnyttet plads på gården og overskud til det i ferieperioderne, kan der være gode muligheder i at åbne gården op for ferierende gæster med interesse for økologi.

Landlige pusterum er populære

Økologiske ferier er efterspurgte ifølge britiske Organic Holidays, som viser vej online til landlige pusterum med overnatning og økologisk forplejning på gårde, Bed n’ Breakfasts, hoteller og i hytter i Europa.

- Der er cirka fem hundrede registrerede indkvarteringssteder i Storbritannien og Europa på Organic Holidays’ website, siger Linda Moss fra Organic Holiday. Hun arbejdede tidligere på en økologisk produktion med grøntsagssalg og har det meste af sit liv valgt økologiske fødevarer. Det ville hun selvfølgelig også gerne, når hun holdt ferie, men fandt det altid besværligt at finde oplysninger om, hvor det kunne lade sig gøre. Hun tog derfor sagen i egen hånd.

- Jeg startede Organic Holiday i 1999 med beskrivelser af indkvarteringssteder i Storbritannien, jeg selv havde besøgt, og så har det udviklet sig derfra. Frem til 2009 udgav jeg i samarbejde med Soil Association vejviseren som en bog, jeg solgte på Farmers’ Markets, siger Linda Moss.

Økologi på feriemenuen

- Organic Holiday er målrettet forbrugere med miljøvenlig livsstil, som gerne vil købe økologiske fødevarer eller er interesserede i en mere naturlig kost. Alle indkvarteringerne er på en certificeret økologisk produktion eller skal kunne tilbyde mindst 50% økologisk forplejning, suppleret med lokalt producerede fødevarer, siger Linda Moss.

Indkvarteringssteder kan registrere sig på www.organicholidays.com/Register. Når stedet er godkendt af Organic Holidays, vil det blive vist på siden med relevante oplysninger, og sidens brugere vil herefter kunne tage kontakt for at booke deres økologiske ferie.

Kostald blev til økologisk bed and breakfast

I en renoveret kostald i det smukke Norwich i det østlige England finder cyklister, vandrere og andre besøgende nattely med økologi på morgenbordet. The old cow shed kaldes stedet, og det er et af de mange indkvarteringssteder, der er registreret i Organic Holiday. Æg fra egne høns, grønt fra egen have og hjemmelavet brød og saft kan nydes til morgenmaden, men ikke kun maden er præget af økologisk tankegang. Her genanvendes regnvandet, al affald sorteres og al madaffald komposteres. Stedet er et oplagt tilbud til naturelskere og pro-økologiske turister, der vil feriere i landlige omgivelser.

Tips til økologisk ferie på gården

  • Udnyt gamle bygninger og indret værelser til overnatning. Giv adgang til bad, toilet, spisested og evt. køkken.
  • Brug det lokale turistkontor.  Få fat i kort med cykel- og vandreruter i nærområdet eller indtegn selv ruter på kort som inspiration. Indtegn interessante besøgsmål i nærheden, f.eks. butikker med økologiske produkter, gårdbutikker, besøgsgårde mv. Det giver gæsterne en mere fuldendt oplevelse og gør det attraktivt at overnatte flere nætter.
  • Indgå samarbejde lokalt med andre økologiske fødevareproducenter og tilbyd deres produkter på morgenmadsbordet. Mange gæster, der vælger økologisk ferie, vil sikkert have en interesse i at vide, hvor fødevarerne kommer fra, og hvordan de er fremstillet.
  • Udnyt marker og ubrugte folde til at indrette plads til telte og evt. shelters. Opsæt lys og sæt skilte op, så besøgende guides den rigtige vej.

Læs mere

Markedsvækst kræver forbrugertillid

Artiklerne er udarbejdet i projektet Markedsvækst kræver forbrugertillid, som har til formål at forbedre det landbrugsfaglige og afsætningsmæssige grundlag for at udvikle økologiske landbrugsbedrifter og fasthold og udbygge forbrugernes tillid til dansk økologi. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.