4. Opbyg dit husapotek
Jeres husapotek vælges ud fra jeres behov og prioritering - Derfor kan man aldrig lave et universelt husapotek.
- Beskriv jeres problemer. Sæt jer ned og gennemgå jeres behov i besætningen: hvad fejler dyrene i jeres besætning oftest? Hvad har lykkedes at gøre noget ved gennem tiderne? Hvor kan I sætte ind med bedre sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og støtte af dyrenes robusthed? Hvor har I brug for nogle midler i et husapotek?
- Start et sted og bliv fortrolig med noget, før I går videre. Begynd et sted, og bliv fortrolig med det. Et eksempel: Det kan være at I vælger at fokusere på et par enkelte husråd, og køber æble-eddike, pebermynteolie og kommen, fordi det virker relevant i jeres besætning. Senere får I mod på lidt homøopati, og køber homøopatisk arnica og rhus tox.
- Se jer omkring på dette website og få ideer, og se hvad der passer til dét, som I har lyst til at starte med. Kig denne website igennem; klik jer gennem hvad der kunne være relevant.
- Snak med folk som har erfaring. Det er en rigtig god idé at snakke med sin dyrlæge, hvis han eller hun har erfaring med forskellige støttebehandlinger, eller dét som I vil starte med at gå i gang med. Eller snak med kolleger, som har erfaring med at bruge det. Også når I starter med at bruge det.
- Vær opmærksom på lovgivningen. Af lovgivningsmæssige hensyn skal vi gøre opmærksom på at man som økolog naturligvis kun må bruge præparater/produkter og lignende, som er tilladte i den økologiske produktion. En del af beskrivelserne på denne website er lavet udfra beskrivelser givet af folk med erfaringer om de medicinske virkninger af de forskellige planter og stoffer, og viden om de virksomme indholdsstoffer, og ikke udfra hvad der er skrevet ind i den nuværende lovgivning. Lovgivningen omkring det har gennem de seneste årtier været meget kompleks og uklar i Danmark og EU, og der er generel stor forvirring om, hvad der er tilladt og ikke tilladt. Der er generelt en stor modstand mod at anerkende 'alternativ behandling' i Danmark, hvilket betyder, at der ikke bliver undervist i det f.eks. på dyrlægestudiet. Ofte bliver alternativ sygdomsbehandling ikke betragtet som ansvarsfuld behandling.
Ideer til et husapotek
Det helt enkle: druesukker, salt, æbleeddike, havregryn, hørfrø, hvidløg og kamillete (alt skal være økologisk godkendt)
Læs om folkemedicin og støttebehandlinger. Alle disse enkle remedier kan hjælpe til sundhedsfremme og støttebehandlinger af dyrene i hverdagen. De findes som regel i de fleste husholdninger - nu drejer det sig bare om at sikre at de er der, når der er brug for dem.
Folkemedicinske remedier
- Salver til sårpleje med fx morgenfrue/calendula, arnica, eller aloe vera
- Sæbespåner - til betændelser, sår og dårlige klove og ben,
- Æble-eddike - godt i lunkent vand til køer som truer med at få mælkefeber, eller til kalve med diarré, enten i vand eller mælk. I det hele taget stimulerende og balancerende i forhold til mange ting.
- Kulsukker - bruges som te af ekstrakt fra rødderne, mod diarré og lungebetændelse.
- Sort valnød - kan fås som ekstrakter i olier; kan være med til at hindre svampevækst især i tarmene, og kan være stimulerende på diarréer og fordøjelseslidelser.
- Tangmel - har god indvirkning på vom-floraen og har været brugt som fodertilskud i mange økologiske besætninger også i Danmark.
Andre håndkøbspræparater
- Dyrlæge Aggers pumpe / kalk: En slags pumpe med næsebrems, hvor kalk og andre væsker kan pumpes ned i vommen på en ko for at foregribe at hun går helt ned med mælkefeber; se fotos i 'Sundhed fremfor medicin'.
- BioSelen BO-LUS, som er tilladt efter økologi-reglerne, kan anvendes i økologiske besætninger.
Vitaminblandinger og mineraler
Køb og tildel efter de behov, som I mener, at besætningen har. Vær opmærksom på at
- økologer, som har fodret med urter i græsmarken og/eller i ensilagen sommetider har beskrevet, at køerne har brug for mindre mængde mineraler,
- midlerne skal være godkendte i økologiske besætninger,
- midlerne sommetider ikke har en særlig lang holdbarhed: køb kun så du ved at du kan bruge dem,
- at nogle vitaminer - f.eks. E-vitaminer - skal opbevares i mørke.
Akupunktur-nåle
Du kan vælge at have nogle enkelte akupunkturnåle liggende, hvis du får brug for dem til åndedrætspunktet, behandling af kalvediarré eller eventuelt ved en fødsel eller manglende brunst (akupunktur er super effektiv til fødsler hvor koen har svært ved at blokke op, og til nogle typer manglende brunst; det kræver lidt mere undersøgelse og er derfor ikke på denne website - vi råder til at man få sin dyrlæge til at udføre den slags behandlinger).
Rådfør dig med en erfaren akupunktør. I nødstilfælde kan bruges en helt almindelig og forholdsvis tynd kanyle, og du kan eventuelt blot banke-prikke på åndedrætspunktet.
Det homøopatiske husapotek
Det nemmeste og enkleste er at starte med 'traumemidler' og midler med enkle indikationer - se oversigt over homøopatiske midler
I forbindelse med projektet "Håndtering af sygdom hos kvæg uden brug af antibiotika", blev der sammensat et lille husapotek med fire homøopatiske midler til alle deltagere i studiekredsen:
- Arsenicum (godt til diarré hos kalve hvor de er påvirkede og ængstelige)
- Silicea (både et godt konstitutionsmiddel, et hovedmiddel ved knogle- og bindevævsproblemer og kan bruges til 'knudedannende yverbetændelser)
- Rhus tox (halthed, som bliver bedre af fortsat bevægelse)
- Arnica (det største traumemiddel; fald, slag, pattetråd eller akutte trykninger)
Midlerne nedenfor kan eventuelt supplere:
- Echinacea (alle slags betændelser; styrkelse af immunforsvaret)
- Aconitum (akut-middel; høj feber og tør varme, ofte efter kold træk eller vind)
- Belladonna (akut-middel; varme, rødme og overdrevet følsom fx for lyde)
- Hepar sulph. (hovedmiddel ved klovbrandbylder)
- Nux vomica (fordøjelsestilstande, fx forstoppelse, trommesyge-tendens o.l., samt ketose)
Folk som har opbygget erfaringer med dette rådgiver ofte andre til at starte med dét, som er umiddelbart relevant for besætningen, og at man som landmand skal blive fortrolig med hvert enkelt middel, før man går videre til det næste!
Se oversigten over homøopatiske midler og læs mere om de enkelte midler
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Projektet er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug og EU's Landdistriktprogram
Link til Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne