Etablering af økologisk vinterraps

Rettidig og rigtig etablering er alfa omega ved dyrkning af økologisk vinterraps for at sikre en stærk afgrøde, der er modstandsdygtig for skadedyrsangreb og udvintring.

Etabler rettidigt: 10. – 20. august

Anbefalingen for rettidig etablering er i høj grad afhængig af jord, geografi og vejr.  En generel anbefaling er fra starten af august og frem til den 20. august. I kystnære områder kan der etableres frem til 27. august. I nordlige egne og på jorder med lavt N-min indhold er tidlig såning vigtig, for at sikre at planterne har tid til at etableres godt inden vinter. I sydlige egne og på jorder efter kløvergræs eller meget husdyrgødning kan der med fordel sås lidt senere, for at undgå at vækstpunktet strækker sig inden vinter. Hvis vækstpunktet strækker sig, er det meget udsat for bortfrysning, specielt når forårssolen begynder at varme, samtidig med at der er nattefrost.

Hvis du etablerer for sent, vil planterne i et køligt efterår udvikles langsomt og være små og svagelige i vintermånederne, og risikoen for udvintring er høj. Forpasses det optimale såtidspunkt er det en langt bedre strategi at etablere en god vintersæd. Som tommelfingerregel har man ramt det perfekte såtidspunkt, hvis rapsplanterne inden vinter har opnået en størrelse, hvor rodhalsen er 8 mm i diameter, der er 8 løvblade på planten og pæleroden er mindst 8 cm lang.

Udvintret raps
Vinterrapsplanten på billedet har ikke udviklet sig optimalt i efteråret og er udvintret i løbet af vinteren. Foto: Jannie Bak Pedersen.

 

Vinterraps efterår
Vinterrapsen skal etableres rigtigt og på det rigtige tidspunkt for at udvikle sig til en stærk afgrøde, der kan konkurrere mod ukrudt og modstå vind og vejr i vintermånederne.Foto: Jannie Bak Pedersen.

Etabler rigtigt: I fugtigt og veletableret såbed

Ultimo juli og start af august er ofte en tør periode, og du bør være meget opmærksom på at forberede og klargøre såbeddet til vinterrapsen omhyggeligt, så det er fugtigt og luftigt. Det vil være en fordel at etablere med så få arbejdsgange som muligt for at forhindre risiko for strukturskader i jorden som følge af jordbearbejdning. Det er dog meget vigtigt at tjekke arealet for snegle og at holde jorden sort frem mod etablering, hvis forekomsten er stor. Læs mere om snegle og andre skadedyr

Jævn pløjning efterfulgt af pakning og såning med kombimaskine vil ofte være den fortrukne etableringsmetode. Pakningen hjælper til at holde på fugt, så jorden ikke er for tør omkring frøet og spiring derved hindres. Den optimale sådybde er 2 cm, og der bør ikke sås dybere end 4 cm.

Etablering
Etableringen er et kritisk tidspunkt i vinterrapsdyrkningen, og planterne er særligt sårbare under og i de første måneder efter etablering. Foto: Poul Christensen.

Anbefalet rækkeafstand

Rækkedyrkning anbefales for at få rapsplanterne til at strække sig opad frem for at buske. Derved skygger rapsplanterne for ukrudt og er stærkere i konkurrencen. Rækkeafstanden i vinterraps afhænger af ukrudtstryk og forfrugt. Er ukrudtstrykket højt af især kamille, agersennep og græsukrudt, anbefales 25 - 50 cm’s rækkeafstand, så der er mulighed for mekanisk ukrudtsbekæmpelse.

Med kløvergræs som forfrugt og lavt ukrudtstryk kan du etablere på 12,5 cm. Det anbefales at etablere falsk såbed syv til ti dage inden etablering for at sikre et rent såbed. Det har også en god effekt imod snegle. Der skal være fokus på at etablere et let fugtigt såbed, der ikke udtørrer, da det vil hindre ensartet fremspiring.

Læs mere i afsnittene Ukrudt og Skadedyr.

Anbefalet udsædsmængde

Den anbefalede udsædsmængde afhænger af sort, såtidspunkt og rækkeafstand. En vigtig huskeregel er, at få men kraftige planter er bedre end mange planter, som ikke har plads til at udvikle sig tilfredsstillende. Kraftige og veludviklede planter er langt bedre rustede til at klare sig i konkurrence mod ukrudt og til at komme sig efter angreb fra skadedyr, mens små planter vil være svagere og mere skrøbelige for skader fra såvel skadedyr som vind og vejr.

Jo tidligere såning, des færre planter tilstræbes der. Der udsås færrest i hybridsorter – som tommelfingerregel ca. 10 pct. færre end i linjesorterne. Endelig udsås der færrest i lune egne, dvs. den sydlige del af landet samt i kystnære områder. Ved 12,5 cm rækkeafstand anbefales for linjesorter 50-80 planter/m² og for hybridsorter 40-60 planter/m². Ved 25 - 50 cm’s rækkeafstand anbefales for linjesorter 40-50 planter/m² og for hybridsorter 30-40 planter/m².

Læs mere i afsnittet Sortsvalg og udsæd

Tællering
Antal planter pr m² har stor betydning for vinterrapsens mulighed for at udvikle sig optimalt. Plantetallet kan f.eks. registreres med en tællering eller en tommestok. Foto: Claus Østergaard.

Følg planternes udvikling

Vinterrapsplanternes udvikling bør følges nøje i efteråret, når planterne skal vokse fra ukrudtet. I midt september måned bør planterne have ca. 4 løvblade og være tydeligt foran ukrudt. For at klare sig godt gennem vinteren bør planterne i november have udviklet sig, så de har 8 løvblade, 8 cm lang pælerod og en rodhals på 8 mm's tykkelse, samt fortsat tydeligt stærkere end ukrudt. Planten vil så have en roddybde på 2,5 meter omkring d. 1 november. Gennemgå marken jævnligt for at vurdere behovet for mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Er efteråret lunt, er der risiko for, planterne bliver for kraftige, og vækstpunktet er for højt inden vinteren. Det øger risikoen for udvintring, og du bør være særligt opmærksom på, om planterne udvikler sig tilfredsstillende i foråret.

 

Vinterraps efterår
Rapsplanters udvikling kan variere betydeligt i marken. Billedet er taget i oktober måned
. Foto: Erik Kristensen.

 

Vinterraps november
Hans Fynbo gennemgår vinterrapsmarkerne ved Stenalt Gods. Billedet er taget i november måned. På det tidspunkt bør vinterrapsplanten have 8 løvblade, 8 cm lang pælerod med en rodhals på 8 mm’s tykkelse. Foto: Poul Christensen

 

Gennemgå marken i foråret

Afsæt tid til en grundigere gennemgang i foråret og tæl levedygtige overvintrede planter udvalgte steder i marken. Det er en god ide at rykke enkelte stikprøver op med et jordspyd, så hele roden trækkes med op. Det giver mulighed for at undersøge planternes rodudvikling. Er roden kort, delt i flere udløbere og dårligt udviklet er det tegn på, at jorden har været for hård og sammenpakket omkring etableringstidspunktet. Så er afgrøden mere udsat for tørkestress og næringsstofmangel, da rødderne ikke kan afsøge jorden for vand og næring i dybden. Er roden tynd, blød og mørk i farven, er det tegn på, planten er frostskadet.

Det optimale plantetal i foråret er 40 planter pr. m2 i gennemsnit ved udvalgte stikprøver fordelt på hele marken. Er der færre end 20 levedygtige planter pr. m2, bør du overveje at pløje vinterrapsen ned og etablere en anden afgrøde.

 

Udvintret vinterraps
Billedet er taget i marts måned og viser en udvintret rapsplante. Hvis der er færre end 20 levedygtige planter pr m², når der tages stikprøver i marts, bør du pløje marken om. Foto: Jannie Bak Pedersen.

 

Mere viden

Til forsiden

Til kompendiets forside

Stabile udbytter i økologisk vinterraps

Kompendiet er udarbejdet i projektet Stabile udbytter i økologisk vinterraps. Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet

Til kompendiets forside

 

Logo Erhvervsudviklingsordningen

Link til Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne