6 mål for bæredygtighed

Lav klimapåvirkning

Økologi er på mange måder godt for klimaet, men der kan gøres mere. 
I ØkologiLØFT arbejder økologiske gårde aktivt med at reducere gårdens udledning af drivhusgasser og forbruget af fossile brændstoffer og for at lægge kulstof tilbage i jorden. Ud fra et klimahandlingskatalog laves der konkrete aftaler med landmanden om, hvordan gårdens klimapåvirkning bliver lav, fx ved at bruge vedvarende energikilder, plante træer mv.

 

Rig natur

Økologi er godt for naturen, og der er flere arter på og omkring de økologiske marker. Men der kan gøres meget mere for at hjælpe naturen. I ØkologiLØFT medvirker de økologiske gårde til at forbedre landskaber og natur. Der laves en konkret aftale med landmanden om, hvordan gården aktivt passer og genopretter beskyttet og sårbar natur, og hvordan naturen får mere plads på gården.

 

Godt dyreliv

Økologi er godt for dyrevelfærden, og de økologiske gårde lægger vægt på dyrenes trivsel og sundhed. Dyrene har adgang til det fri og kan udfolde deres naturlige adfærd. I ØkologiLØFT laves der aftaler med landmanden om indsatser, der kan gøre livet endnu bedre for gårdens dyr. Fx længere tid sammen med moderen, endnu bedre plads og endnu bedre udearealer og marker til dyrene.

 

Nulspild og lokale ressourcer

At holde hus med ressourcer er økologiens essen. Som udgangspunkt skal dyrenes foder helst komme fra gårdens egne marker eller nærliggende gårde, og landmanden må helst kun anvende økologisk gødning. I ØkologiLØFT arbejder gårdene med bedre udnyttelse og recirkulering af ressourcerne og minimering af spild. Det er fx handlinger, der reducerer tab af næringsstoffer, gør gården uafhængig af ikke økologisk husdyrgødning, øger selvforsyningsgraden med foder og genanvender lokale ressourcer.

 

Liv på landet

Mange økologiske landmænd er aktive i lokalsamfundet, de viser gerne gården frem, og de samarbejder med nærliggende gårde. Men de økologiske regler omfatter ikke dette område. I ØkologiLØFT arbejdes der med, hvordan gården medvirker til at skabe mere liv på landet og en god kontakt mellem land og by. Fx ved at indgå i indbyrdes samarbejde, være besøgsgård for skole/børnehave, holde høstmarkeder, stille sig til rådighed for aktiviteter i lokalsamfundet eller udlægge stier til offentlighedens brug.

 

Socialt ansvar

I ØkologiLØFT arbejdes der med gårdens muligheder for at tage større socialt ansvar. Fx hvordan gården tilbyder bedre arbejdsforhold for alle, der er tilknyttet gården, at gården tager elever i praktik eller tilbyder arbejde til personer med særlige behov.

 

Faglig udvikling er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.