Materialer til undervisning i bæredygtighed og økologi
Mad til mennesker - download undervisningsmaterialer
Undervisningsmateriale om bæredygtighed og økologi til undervisere på Teknisk Skoles grundforløb. Materialet Bæredygtighed og Økologi henvender sig til uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang Mad til mennesker. Hensigten er at integrere bæredygtighed og økologi som en naturlig del af al undervisningen i både teori og praksis.
Lærervejledning
Vi anbefaler at man udskriver og orienterer sig i lærervejledningen for at få overblik over materialet inden download.
I lærervejledningen findes der oplysninger om de pædagogiske overvejelser i forhold til nedenstående emner.
- Didaktisk model
- Oversigtsmodel - hovedområde, områder og temaer
- Undervisningsmål
- Forslag til undervisningsforløb
- Elevopgaver
- Praktiske informationer om brug af materialet
- Begrebsafklaring
Elevmateriale
Elevopgaverne kan også downloades fra denne side - siden er tænkt til, hvis du beder dine elever om selv at downloade opgaverne.
Undervisningsmaterialet
Der er udarbejdet undervisningsmateriale til i alt 10 undervisningsforløb klar til brug. Heraf er der tre overordnede områder: Fødevarer, miljø og sundhed - som er undervisningsforløb med op til flere udvalgte temaer. Derudover er der syv enkeltstående temaer: Klima, madspild, madkultur, økonomi & økologi, sanserne, sæson og mærkning.
I hvert undervisningsforløb findes der følgende materiale til læreren:
- Didaktisk model
- Undervisningsmål
- Forslag til undervisningsforløb
- Materialeliste
- Bilag
Hele materialet samlet
Én, stor fil med hele materialet
DOWNLOAD
De tre områder
Hvert område er et undervisningsforløb med op til flere temaer inkluderet.
Område Fødevarer
I undervisningsmaterialet til området fødevarer kommer eleverne til at arbejde med tre emner, nemlig animalske produkter og fisk, kornprodukter og frugt og grønt.
Temaer: Mærkning, sæson, sanserne, økonomi & økologi
DOWNLOAD
- Fødevarer samlet, inkl. temaer, PDF
- Fødevarer samlet, inkl. temaer, Word
- Fødevarer, Powerpoint præsentation
- Fødevarer, til lærer, PDF
- Fødevarer, til lærer, Word
- Fødevarer, elevmateriale, PDF
- Fødevarer, elevmateriale, Word
Område Miljø
I undervisningsmaterialet til området miljø kommer eleverne til at arbejde med tre emner, nemlig økologisk kontra konventionel produktion, det miljøvenlige køkken og ressourcer.
Temaer: madspild, klima
DOWNLOAD
- Miljø samlet, inkl. temaer, PDF
- Miljø samlet, inkl. temaer, Word
- Miljø, Powerpoint præsentation
- Miljø, til lærer, PDF
- Miljø, til lærer, Word
- Miljø, elevmateriale, PDF
- Miljø, elevmateriale,Word
Område Sundhed
I undervisningsmaterialet til området sundhed kommer eleverne til at arbejde med tre temaer, nemlig næringsstofferne protein, fedt og kulhydrat, kostsammensætning og tilsætningsstoffer.
Tema: madkultur
DOWNLOAD
- Sundhed samlet, inkl. temaer, PDF
- Sundhed samlet, inkl. temaer, Word
- Sundhed, Powerpoint præsentation
- Sundhed, til lærer, PDF
- Sundhed, til lærer, Word
- Sundhed, elevmateriale, PDF
- Sundhed, elevmateriale, Word
De syv enkeltstående temaer
Temaerne er korte forløb, som kan bruges alene, indgå i andre forløb, eller sammensættes efter eget valg.
Mærkning
I undervisningsmaterialet til temaet mærkning kommer eleverne til at arbejde med de forskellige mærker, der findes på bl.a. fødevarer, emballage og tekstiler.
DOWNLOAD:
- Mærkning, Powerpoint præsentation
- Mærkning, til lærer, PDF
- Mærkning, til lærer, Word
- Mærkning, elevmateriale, PDF
- Mærkning, elevmateriale, Word
Sæson
I undervisningsmaterialet til temaet sæson kommer eleverne til at arbejde med sæsonens råvarer, og hvorfor det er vigtigt at tænke i sæson - både i forhold til smag, sundhed, klima, miljø og økonomi.
DOWNLOAD:
- Sæson, Powerpoint præsentation
- Sæson, til lærer, PDF
- Sæson, til lærer, Word
- Sæson, elevmateriale, PDF
- Sæson, elevmateriale, Word
Sanserne
I undervisningsmaterialet til temaet sanserne kommer eleverne til at arbejde med de fem grundsmage, duft, konsistens og udseende, samt hvilken betydning sanserne har for den samlede oplevelse af måltidet.
DOWNLOAD:
- Sanserne, Powerpoint præsentation
- Sanserne, til lærer, PDF
- Sanserne, til lærer, Word
- Sanserne, elevmateriale, PDF
- Sanserne, elevmateriale, Word
Økonomi & økologi
I undervisningsmaterialet til temaet økonomi & økologi kommer eleverne til at arbejde med problemstillingen om, hvorvidt det kan lade sig gøre at holde budgettet ved anvendelse af økologiske råvarer.
DOWNLOAD:
- Økonomi & økologi, Powerpoint præsentation
- Økonomi & økologi, til lærer, PDF
- Økonomi & økologi, til lærer, Word
- Økonomi & økologi, elevmateriale: PDF
- Økonomi & økologi, elevmateriale, Word
Madspild
I undervisningsmaterialet til temaet madspild kommer eleverne til at arbejde med, hvordan de kan minimere madspild i forhold til planlægning, indkøb, forarbejdning og tilberedning af maden.
DOWNLOAD:
- Madspild, Powerpoint præsentation
- Madspild, til lærer, PDF
- Madspild, til lærer, Word
- Madspild, elevmateriale, PDF
- Madspild, elevmateriale, Word
Klima
I undervisningsmaterialet til temaet klima kommer eleverne til at arbejde med klimavenlig mad i forhold til tilberedning, anvendelse af animalske og vegetabilske fødevarer, sæson, madspild og økologi.
DOWNLOAD:
- Klima, Powerpoint præsentation
- Klima, til lærer, PDF
- Klima, til lærer, Word
- Klima, elevmateriale, PDF
- Klima, elevmateriale, Word
Madkultur
I undervisningsmaterialet til temaet madkultur kommer eleverne til at arbejde med udviklingen i den danske madkultur, samt hvilken betydning madkulturen har for vores klima og sundhed.
DOWNLOAD: